مراحل و مدارک و نکات کاربردی اخذ گواهی پایان کار ساختمان

فهرست مطالب
شروع عملیات تخریب و نوسازی با پروانه تخریب و نوسازی آغاز می گردد که مالک یا سازنده موظف می باشند عملیات ساخت را عینا مطابق پروانه مزبور انجام دهند و از حدود و مقررات و شرایطی که در پروانه تخریب و نوسازی ذکر شده است تعدی ننمایند پس از پایان عملیات تخریب و ساخت ساختمان شهرداری جهت بررسی این موضوع که واحدهای ساخته شده مطابق با پروانه هست یا خیر و آیا مقررات فنی و شهرسازی در ساختمان از نظر شهرداری یا سازمان نظام مهندسی در سازه رعایت شده است یا خیر لذا از ساختمان بازدید به عمل می آورد و حسب مورد نسبت به تهیه گزارش اقدام می گردد که در صورتیکه در ساخت ساختمان جدید مقررات و شرایط پروانه ساخت رعایت شده باشد گواهی پایان کار که یک سند رسمی می باشد که توسط شهرداری صادر می گردد. در واقع گواهی پایان کار بیانگر رعایت کلیه مقررات مندرج در پروانه تخریب و نوسازی برای ساخت ساخمان جدید توسط مالک یا سازنده می باشد. شهرداری ممکن است برای ساختمان یا بنایی که بدون پروانه ساخته شده است یا اینکه مالک ممکن است زائد بر میزان متراژ یا طبقه ای که در پروانه تخریب و نوسازی ذکر شده اقدام به ساخت بنا نماید که در این صورت موضوع در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری قابل طرح می باشد که عند الزوم کمیسیون مزبور رای به پرداخت جریمه صادر می نماید و محکوم علیه (مالک) باید نسبت به پرداخت جریمه اقدام نماید که اگر محکوم علیه نسبت به پرداخت محکوم به اقدام نماید شهرداری موظف است گواهی پایان کار صادر نماید.
مدارک لازم برای صدور گواهی پایان کار ساختمان
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکین یا وکیل ایشان در صورتیکه وکیل متقاضی باشد.
- تکمیل و ارائه فرم درخواست مبنی بر اخذ گواهی پایان کار
- وکالتنامه در صورت انجام امور توسط وکیل
- اصل و کپی سند مالکیت
- اصل و کپی سند مالکیت یا اجاره نامه ای که مربوط به اوقاف است (در مورد املاک وقفی)
- در صورتی که مالک اصلی فوت کرده باشد اصل و کپی انحصار وراثت و کپی شناسنامه وراث
- اصل و کپی فیش عوارض نوسازی سالیانه
- اصل و کپی فیش آب، برق، گاز، تلفن
- ارائه کارت سازه کلیه گزارشات مرحله ای و برگه اتمام عملیات ساختمانی همچنین در ساختمانهای نوساز ارائه تأییدیه استاندارد برای آسانسور
- اصل و کپی پروانه تخریب و ساختمان
- نقشه معماری ملک دارایی ممهور به مهر شهرداری منطقه به همراه CD
چرا گواهی پایان کار مهم است؟
- ساختمانی که فاقد گواهی پایان کار است امکان صدور صورتمجلس تفکیکی برای آن وجود ندارد لذا یکی از مدارک مورد نیاز برای صدور صورتمجلس تفکیکی از سوی اداره ثبت گواهی پایان کار می باشد.
- ساختمانی که دارای گواهی پایان کار است بیانگر عدم خلاف در نحوه ساخت میباشد همچنین مبین این موضوع است که سازه بر اساس مقررات فنی و مهندسی مورد تایید شهرداری بنا شده است.
- برای صدور سند تک برگ مالکیت به صورت مجزا برای هر واحد آپارتمان نیاز به گواهی پایان کار میباشد.
- بر اساس تبصره ۸ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری که مقرر می دارد: «دفاتر اسناد رسمی مکلفند قبل از انجام معامله قطعی در مورد ساختمان ها گواهی پایان ساختمان در مورد ساختمانهای ناتمام گواهی عدم خلاف تا تاریخ انجام معامله را که توسط شهرداری صادر شده باشد ملاحظه و مراتب را در سند قید نمایند» لذا بر اساس این تبصره در صورتیکه مالک بخواهد اقدام به انتقال ملک خود به ثالث نماید باید گواهی پایان کار ساختمان را به دفاتر اسناد رسمی ارائه دهند در غیر اینصورت امکان انتقال ساختمان به صورت رسمی وجود ندارد.
شهرداری ظرف چه مدت ملزم به صدور گواهی پایان کار میباشد؟
به موجب بند ۴ اصلاح روش صدور پروانه ساختمان که مقرر می دارد: «شهرداریها موظند حداکثر ظرف مدت دو روز پس از درخواست مالک یا مالکین جهت صدور گواهی پایان ساختمان و انطباق ساختمان احداث شده با ضوابط فنی و شهرسازی حاکم بر ملک نسبت به صدور گواهی پایان ساختمان اقدام و در غیر این صورت لازم است علت عدم صدور گواهی ساختمان به ذینفع اعلام شود.» لذا با توجه به مصوبه مذکور شهرداری موظف هستند ظرف ۲ روز اقدام به صدور گواهی پایان کار یا عند الزوم مراتب عدم امکان صدور گواهی پایان کار را به مالک یا مالکین اعلام نماید.
شهرداری ظرف چه مدت ملزم به صدور گواهی پایان کار میباشد؟
به موجب بند ۴ اصلاح روش صدور پروانه ساختمان که مقرر می دارد: «شهرداریها موظند حداکثر ظرف مدت دو روز پس از درخواست مالک یا مالکین جهت صدور گواهی پایان ساختمان و انطباق ساختمان احداث شده با ضوابط فنی و شهرسازی حاکم بر ملک نسبت به صدور گواهی پایان ساختمان اقدام و در غیر این صورت لازم است علت عدم صدور گواهی ساختمان به ذینفع اعلام شود.» لذا با توجه به مصوبه مذکور شهرداری موظف هستند ظرف ۲ روز اقدام به صدور گواهی پایان کار یا عند الزوم مراتب عدم امکان صدور گواهی پایان کار را به مالک یا مالکین اعلام نماید.

آیا گواهی پایان کار ساختمان همان گواهی عدم خلاف ساختمان است؟
خیر گواهی پایان کار ساختمان با گواهی عدم خلاف ساختمان متفاوت میباشد گواهی پایان کار پس از اتمام کامل ساخت یک ساختمان از سوی شهرداری صادر می شود اما گواهی عدم خلاف زمانی از سوی شهرداری صادر می شود که عملیات ساخت بنا در مراحل میانه قرار گرفته باشد.
آیا شهرداری می تواند برای ساختمان هایی که دارای خلاف در احداث سازه هستند گواهی پایان کار صادر نمایند؟
بله شهرداری ها می توانند در صورتیکه موضوع تخلف ساختمانی در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری مطرح باشد و این کمیسیون نسبت به تخلفات مالک یا مالکین رای به پرداخت جریمه صادر نماید و متعاقبا مالک یا مالکین نسبت به پرداخت جریمه مزبور اقدام نمایند، شهرداری موظف به صدور گواهی پایان کار می باشد.
نقش مهندس ناظر برای صدور پایان کار ساختمان چیست؟
تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری در باب نقش مهندسین ناظر در صدور پایان کار ساختمان اینگونه مقرر نموده است: «مهندسان ناظر ساختمانی مکلفند نسبت به عملیات اجرایی ساختمانی که به مسئولیت آنها احداث می گردد از لحاظ انطباق ساختمان با مشخصات مندرج در پروانه و نقشه ها و محاسبات فنی ضمیمه آن مستمراً نظارت کرده و در پایان کار مطابقت ساختمان با پروانه و نقشه و محاسبات فنی را گواهی نمایند. هر گاه مهندس ناظر بر خلاف واقع گواهی نماید و یا تخلف را به موقع به شهرداری اعلام نکند و موضع منتهی به طرح در کمیسیون مندرج در تبصره یک ماده صد قانون شهرداری و صدور رأی بر جریمه با تخریب ساختمان گردد شهرداری مکلف است مراتب را به نظام معماری و ساختمانی منعکس نماید که به موجب تبصره مذکور مهندس ناظر در پایان عملیات ساختمانی موظف می باشد مطابقت ساختمان با پروانه و نقشه و محاسبات فنی را گواهی نماید تا شهرداری پس از طی مراحل قانونی گواهی پایان کار ساختمان را صادر نماید.
✅ جهت کسب اطلاعات و راهنمایی در خصوص گرفتن پروانه تخریب و نوسازی به مقاله راهنمای اخذ پروانه تخریب و نوسازی ساختمان مراجعه نمائید.
✅جهت کسب اطلاعات در خصوص مراحل و مدارک تخریب و نوسازی ساختمان به این مقاله مراجعه نمائید.
گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان
تهران، میدان ونک، خیابان نهم گاندی، پلاک 5، واحد 9
