تجاری

ظهرنویسی چیست ؟ انواع ظهرنویسی چک، سفته و برات در قانون تجارت

در دنیای تجارت و تبادلات مالی، اسناد تجاری از جمله چک و سفته یکی از ابزارهای مهم پرداخت محسوب می‌شود که نقش پررنگی در روابط تجاری و مراودات مالی بین اشخاص حقیقی و حقوقی دارد. اما آن‌چه اهمیت این ابزار را دوچندان می‌کند، امکان انتقال سند تجاری علی الخصوص چک از طریق ظهرنویسی است. ظهرنویسی، عملی حقوقی و فنی است که به موجب آن، دارنده چک می‌تواند آن را به دیگری منتقل کند یا اختیار انجام عملی را به شخص ثالث بدهد. شناخت دقیق تعریف ظهرنویسی، انواع آن، و تفاوت‌های آن با سایر شیوه‌های انتقال طلب، برای فعالان اقتصادی، وکلا، دانشجویان حقوق و عموم مردم امری ضروری است.

در این مقاله، با در نظرگرفتن جدیدترین قوانین و مقررات مربوط به اسناد تجاری از جمله قانون صدور چک با آخرین اصلاحات و الحاقات آن، به بررسی جامع و کاربردی مفاهیم مرتبط با ظهرنویسی می‌پردازیم و مواردی از جمله تعریف، انواع و اقسام ظهرنویسی، اوصاف ظهرنویسی برای انتقال، تاریخ و سلسله ظهرنویسی، روش‌های مختلف انتقال چک، تفاوت ظهرنویسی اسناد تجاری با انتقال طلب مدنی، شرایط و آثار تغییر مندرجات و مبلغ چک در ظهرنویسی، نیابت در ظهرنویسی چک، و اوصاف ظهرنویسی جهت وکالت و … را مورد تبیین قرار می دهیم.

فهرست مطالب

تعریف ظهر نویسی

گرچه عبارت ظهرنویسی به معنای پشت نویسی است؛ اما منظور درج هر عبارت تعهدآور یا مؤثر در سند تجاری چه بر روی آن و چه در پشت آن از جانب شخصی غیر از صادر کننده سند تجاری است.

انواع و اقسام ظهرنویسی

1) ظهرنویسی انتقالی (ظهرنویسی برای انتقال)

انتقال مبلغ سند تجاری توسط دارنده سند تجاری به شخص دیگر را ظهر نویسی انتقالی گوییم بعد از انتقال شخص منتقل الیه دارنده سند تجاری میشود و شخص انتقال دهنده ظهرنویس (م ۲۴۵ ق.ت). توجه داشته باشید که در هر مورد که عبارت ظهرنویسی» به طور مطلق و بدون اضافه شدن به عبارت دیگر به کار میرود منظور همین قسم از ظهرنویسی است. مانند آنکه محمد چکی را در وجه یا به حواله کرد صادق صادر کند و صادق آن را به نام سجاد ظهرنویسی کند و به سجاد بدهد. از این پس صادق ظهرنویس آن چک و سجاد دارنده آن است.

در حال حاضر انتقال چک نیاز به امضا در پشت چک ندارد و با درج نقل و انتقال در سامانه صیاد به عمل می آید.

2) ظهرنویسی وکالتی

ظهرنویسی برای وکالت یعنی آنکه دارنده سند تجاری آن را ظهرنویسی کند؛ اما به واسطه این ظهرنویسی مبلغ سند تجاری را به دیگری منتقل نکند؛ بلکه فقط به دیگری وکالت در دریافت وجه سند تجاری یا دیگر اعمال مرتبط با

سند تجاری مانند دریافت گواهی عدم پرداخت را بدهد. م) ۲۴۷ ق.ت مانند آنکه محمد چکی را در وجه یا به حواله کرد صادق صادر کند و صادق آن را به نام سجاد ظهر نویسی کند و به سجاد بدهد تا سجاد صرفاً و چه چک را از بانک وصول و به صادق بدهد یا در صورت عدم موجودی کافی در حساب محمد چک را برگشت بزند. در این حالت مالکیت چک به سجاد منتقل نشده و هم چنان صادق دارنده چک است.

3) ظهرنویسی وثیقه ای

ظهرنویسی برای وثیقه یعنی آنکه دارنده سند تجاری آن را ظهر نویسی کند؛ اما در این حالت نیز به واسطه این ظهرنویسی مبلغ سند تجاری را به دیگری منتقل نکند بلکه فقط سند تجاری را به عنوان وثیقه طلب یکی از طلبکارانشظهر نویسی میکند؛ بدین منظور که اگر دین خود را به طلبکارش تأدیه نکند، طلبکارش بتواند از محل وصول مبلغ آن سند تجاری به طلب خود دست پیدا کند. (م ۲۴۷ ق.ت مانند آنکه محمد چکی را در وجه یا به حواله کرد صادق صادر کند و صادق آن را به نام سجاد ظهرنویسی کند و به سجاد بدهد؛ برای آنکه اگر صادق دیونش را به سجاد پرداخت نکرد، سجاد از محل آن چک طلب خود را وصول کند در این حالت سجاد مالک چک نمی شود بلکه صرفاً برای اطمینان از وصول مطالبات او این چک در وثیقه او قرار گرفته است.

4) ظهرنویسی برای دریافت مبلغ

ماده ۳۱۶ ق. ت. بیان می کند: «کسی که وجه چک را دریافت میکند باید ظهر آن را امضا یا مهر کند اگرچه چک در وجه حامل باشد. ماده ۱۱ قانون صدور چک از این نیز فراتر رفته است و بیان میکند برای تشخیص این که چه کسی اولین بار برای وصول چک به بانک مراجعه کرده است، بانک ها مکلف اند به محض مراجعه دارنده چک هویت کامل او را در پشت چک با ذکر تاریخ قید نمایند. بنابراین طبق ماده ۱۱ ق. ص. چ به صرف ارائه چک به بانک باید مشخصات شخص ارائه کننده چک در ظهر آن قید شود.

سؤال: اگر بین اقسام فوق اختلاف افتد یعنی شخصی سند تجاری را مورد ظهرنویسی و واگذاری به غیر قرار دهد و معلوم نباشد که منظور او از این واگذاری انتقال سند تجاری بوده یا وثیقه گذاری آن یا وکالت در وصول تکلیف چیست؟

جواب: در این حالت اصل بر آن است که ظهرنویسی برای انتقال بوده است؛ بنابراین اگر شخصی سند تجاری را ظهرنویسی و به دیگری واگذار کند بدون آنکه در ظهرنویسی مقصود خود را از این ظهرنویسی نوشته باشد اصل بر آن است که این ظهرنویسی برای انتقال صورت گرفته است؛ مگر آنکه ثابت شود که برای وثیقه گذاری یا وکالت در وصول بوده است. (م ۲۴۷ ق ت)

برای مثال اگر ظهرنویس در ظهرنویسی تصریح به وکالت در وصول کرده باشد، بدیهی است که ظهرنویسی از باب انتقال تلقی نمیشود به عنوان مثالی دیگر اگر دارنده چکی آن را به بانکی غیر از بانک محال علیه تسلیم کند تا بانک مزبور بانک مرجوع الیه) از طریق کلر آن را به بانک محال علیه ارسال و وجه آن را برای دارنده چک وصول نماید، حتی اگر تصریح به وکالت نشده باشد از شواهد و قراین معلوم میشود که منظور ظهرنویسی برای وکالت بوده است. فرض کنید چک صادره از بانک ملی باشد؛ اما دارنده چک در بانک کشاورزی دارای حساب باشد و آن را به بانک کشاورزی ارائه کند تا بانک کشاورزی وجه آن را از بانک ملی دریافت و به حساب او لحاظ کند در این حالت حتی اگر شخص دارنده چک در ظهرنویسی چک مزبور قید وکالت در وصول را درج نکرده باشد شواهد و قراین قضیه بیانگر آن است که قصد او انتقال چک به بانک نبوده است؛ بلکه قصد او وکالت در وصول وجه چک بوده است. البته امروزه ظهرنویسی برای انتقال باید در سامانه صیاد درج شود و اگر انتقال چک در سامانه صیاد درج نشود و صرفاً به موجب امضاء در پشت چک به عمل آید، بانک همچنان شخصی را مالک چک میداند که چک به نام او در سامانه صیاد درج شده است.

نکته مهم: مطابق با رویه قضایی در ظهرنویسی اصل بر انتقال است و ظهرنویسی به قصد اعطای وکالت و نمایندگی، نیاز به اثبات دارد.

اوصاف ظهرنویسی برای انتقال

1) ظهرنویسی انتقالی یک عقد است که بین ظهرنویس و منتقل الیه منعقد میشود.

2) این قرارداد انتقال سند تجاری از عقود تشریفاتی است؛ زیرا باید با درج در سامانه صیاد صورت گیرد؛ اما یک عقد عینی نیست زیرا در چک به محض انتقال چک در سامانه صياد، منتقل الیه دارنده جدید چک تلقی میشود حتی اگر خود چک به او تحویل داده نشده باشد. این امر از آن روست که برای انتقال ،چک صرف درج در سامانه صیاد کافی است و نیاز به امضای چک نیست. تبصره ۱ م ۲۱ مکرر قانون صدور چک)

3) نسبت به چک های جدید صیاد برای انتقال چک نیاز به ظهرنویسی کتبی و امضا در رو یا پشت چک نیست و انتقال چک در سامانه صیاد، جایگزین امضای چک می باشد. تبصره ۱ م ۲۱ مکرر ق. ص. اما نسبت به چکهایی که دسته چک آنها قبل از سال ۱۴۰۰ از بانک گرفته شده است انتقال چک با امضاء در چک صورت می گیرد.

4) نه تنها اولین انتقال چک بلکه انتقالات بعدی چک نیز باید با درج در سامانه صیاد به عمل آید و نمی تواند به موجب قبض و اقباض انجام شود.

5) امروزه نه تنها صدور چک در وجه حامل منتفی شده است، ظهرنویسی چک در وجه حامل نیز منتفی شده است. تبصره ۱ م ۲۱ مکرر قانون صدور چک)

6) ممکن است دارنده چک که آن را مورد ظهرنویسی قرار میدهد در ظهرنویسی شرط عدم انتقال درج کند؛ یعنی از آن پس چک را تبدیل به یک سند غیر قابل انتقال نماید.

7) ظهرنویسی باید نسبت به تمام مبلغ چک صورت گیرد ظهرنویسی نسبت به بخشی از مبلغ فقط به موجب مقررات مدنی مؤثر است و ظهرنویسی تجاری تلقی نمی شود. برای انتقال چکی که به حواله کرد چند نفر صادر شده باید همه دارندگان چک را در سامانه صیاد مورد انتقال قرار دهند تا انتقال تجاری صورت پذیرد و انتقال سهم یکی از ایشان در سامانه مقدور نیست.

8) اگر چک هم زمان در وجه یا به حواله کرد اشخاص متعدد صادر شده باشد و دارندگان بخواهند آن را انتقال دهند همه آنها باید به اتفاق آن را ظهرنویسی کنند. به عنوان مثال اگر یک شخص چکی را در وجه حسن و هادی صادر کند، ظهرنویسی آن با امضای هر دو نفر امکان پذیر است اگر صرفاً بعضی از آنها ظهرنویسی کنند، این ظهرنویسی یک انتقال مدنی است. (م ۲۴۶ قانون تجارت)

9) طبق وصف تنجیزی اسناد تجاری ظهرنویسی تجاری باید به صورت منجز صورت گیرد. اگر یک چک به صورت مشروط مورد ظهرنویسی قرار گیرد، ظهرنویسی تجاری رخ نداده است. اما از حیث مدنی این شرط نسبت به طرفین ظهرنویسی و همچنین سایرین قابل استناد است. بنابراین منتقل الیه در صورتی مستحق دریافت وجه آن چک است که شرط مذکور در ظهرنویسی محقق شده باشد. همچنین اگر آن چک بعداً به دیگران منتقل شود، این سند تجاری با لحاظ شرط مندرج در آن به ایشان منتقل شده است؛ بنابراین دارنده چک در صورت حصول شرط مذکور در سند، مستحق مبلغ آن می شود.

10) چک حتی بعد از عدم پرداخت و اخذ گواهی عدم پرداخت قابل انتقال است. دلیل این امر آن است که واخواست شدن سند تجاری مانند اخذ گواهی عدم پرداخت در چک قابلیت نقل و انتقال آن را سلب نمیکند؛ البته در رویه معمولاً این انتقال صرفاً انتقال مدنی دانسته میشود و منتقل الیه میتواند فقط عليه متعهد اصلی سند (اصولاً صادر کننده سند تجاری طرح دعوی کند.

11) در انتقال چک تضمینات مربوط به تعهد براتی منتقل میشود اما تضمینات مربوط به تعهد پایه منتقل نمیشود به عبارت دیگر ظهرنویسی انتقالی موجب انتقال حق وثيقة راجع به تعهد پایه نیست؛ اما با ظهر نویسی انتقالی وثیقه های تعهد براتی منتقل میشود؛ یعنی اگر بعد از صدور چک صادر کننده برای ایفای تعهد براتی وثیقه ای به دارنده سند بدهد با ظهرنویسی انتقالی حق وثیقه از ظهرنویس به انتقال گیرنده منتقل میشود. برای مثال فرض کنید که حسن و رضا با هم قراردادی منعقد کرده اند حسن بابت این قرارداد به رضا مدیون شده است. حسن بابت دیون این قرارداد زمینی را به رهن گذاشته است؛ همچنین چکی را برای پرداخت مبلغ قرارداد به رضا میدهد و برای تضمین اینکه چک پاس میشود و وجه آن پرداخت میشود خودرویی را هم در وثیقه رضا قرار میدهد. رضا آن چک را در اختیار شخص ثالثی مانند هادی قرار میدهد با این اقدام زمین که در وثیقه رضا بوده است در وثیقه هادی قرار نمیگیرد؛ زیرا آن زمین برای تعهد پایه تعهد ناشی از قرارداد اصلی در رهن بوده است؛ نه تعهد براتی؛ اما خودرو که در وثیقه رضا بوده است از این پس در وثیقه هادی قرار میگیرد؛ زیرا آن خودرو بابت تعهد براتی در رهن رضا بوده است و اکنون تعهد براتی به هادی منتقل است.

نکته مهم: مطابق با رویه قضایی شخصی که گواهی عدم پرداخت به نام او صادر نشده و چک نیز به نام او منتقل نشده است نمیتواند برای وصول وجه آن طرح دعوی کند.

نکته مهم: مطابق با رویه قضایی اگر انتقال چک به طریقی غیر از شیوه مقرر قانونی به عمل آید (اعم از مراجعه به صادر کننده چکها را خواهد داشت. ظهرنویسی در سابق یا درج در سامانه صیاد در حال حاضر انتقال مدنی است و دارنده صرفا حق مراجعه کننده به دارنده چک ها را خواهد داشت

نکته مهم: مطابق با رویه قضایی برای ظهرنویسی چک از جانب شرکت امضای مدیر عامل در صورتی کافی است که این اقدام جزء اختیارات او باشد؛ در غیر این صورت اگر مدیر عامل اختیارات کافی برای ظهر نویسی نداشته باشد شرکت مسئولیتی ندارد.

سؤال: آیا صادر کننده چک بعد از آنکه چکی را صادر و به شخصی تسلیم کرد می تواند مبلغ یا تاریخ چک را تغییر دهد و آن را در اختیار شخص ثالثی قرار دهد؟

جواب: اگر چک بدون رضایت دارنده از دست او خارج شود و با تغییر مفاد به شخص ثالثی داده شود ممکن است این اقدام عنوان مجرمانه ای مانند سرقت داشته باشد و همچنان همان شخص قبلی دارنده چک است؛ اما اگر با رضایت دارنده این اقدام صورت گیرد با حالات ذیل مواجهیم:

۱) اگر چک قبل از صدور گواهی عدم پرداخت به شخص ثالث منتقل شود و این انتقال در سامانه صیاد درج شود انتقال تجاری است و شخص ثالث دارنده تجاری چک می شود.

2) اگر چک قبل از صدور گواهی عدم پرداخت به شخص ثالث منتقل شود و این انتقال در سامانه صیاد درج نشود انتقال تجاری نیست و شخص ثالث دارنده مدنی چک می شود.

3) اگر چک بعد از صدور گواهی عدم پرداخت به شخص ثالث منتقل شود انتقال تجاری نیست و شخص ثالث دارنده مدنی چک میشود.

تاریخ و سلسله ظهرنویسی

با راه اندازی سامانه صیاد چون انتقال چک باید در آن سامانه درج شود، تاریخ ظهرنویسی از تاریخ درج انتقال در آن سامانه مشخص میشود. بنابراین در حال حاضر در چک، ظهرنویسی بدون تاریخ ظهرنویسی با درج تاریخ مقدم و ظهرنویسی با درج تاریخ مؤخر منتفی است.

سؤال: اگر دارنده چک به جای آنکه آن چک را در سامانه صیاد منتقل کند، به موجب انتقال چه حکمی دارد؟ ظهر نویسی در پشت چک یا به موجب امضا در ورقه جداگانه مورد انتقال قراد دهد، این انتقال چه حکمی دارد؟

جواب: این انتقال نوعی انتقال طلب مدنی است و شخص ثالثی که چک به او منتقل شده، فقط میتواند به متعهد اصلی یعنی صادر کننده رجوع کند.

سؤال: اگر دارنده چک بعد از مدتی که قانوناً برای اخذ گواهی عدم پرداخت مهلت بوده است آن را به غیر منتقل کند آیا منتقل الیه میتواند علیه همگان طرح دعوی کند و وجه چک را مطالبه کند؟

جواب: این انتقال معتبر است؛ اما منتقل الیه صرفاً میتواند علیه متعهد اصلی چک (صادر کننده و ضامن او اقدام به طرح دعوی کند. دلیل این امر آن است که همان طور که بعداً خواهیم دید در صورت عدم واخواست سند در مهلت مقرر، حق رجوع به ظهرنویسان ساقط میشود.

سؤال: اگر دارنده چک بعد از برگشت زدن چک اخذ گواهی عدم پرداخت)، چک را به غیر منتقل کند، آیا منتقل الیه میتواند علیه همگان طرح دعوی کند و وجه سند تجاری را مطالبه کند؟

جواب:

1) این انتقال معتبر است اما منتقل الیه میتواند مانند سؤال قبل فقط عليه متعهد اصلی یعنی صادر کننده و ضامن او طرح دعوی کند؛ زیرا منتقل الیه این سند (دارنده جدید) با قبول یک سند واخواست شده سندی را پذیرفته است که منتهی به پرداخت نشده است و برگشت خورده است یعنی منتقل الیه از عدم پرداخت سند توسط محال عليه مطلع بوده و بنابراین مزیت مسئولیت تضامنی را از دست میدهد و حق رجوع به ظهرنویسان را ندارد نظر دیگر آن است که در این حالت نیز مسئولیت تضامنی را به قوت خود باقی بدانیم و بیان داریم که منتقل الیه میتواند به تمام ایادی ماقبل من جمله صادر کننده و ظهرنویسان و ضامنین ایشان مراجعه کند استدلال حاکم بر این نظر آن است که قانون گذار شرط مسئولیت را اقدام به برگشت زدن چک ظرف پانزده روز دانسته و حالت غالب را مدنظر داشته که در هنگام ظهرنویسی چک برگشت نخورده است. اما در فرضی که نسبت به چک قبلاً یک بار گواهی عدم پرداخت صادر شده باشد. شرط برگشت زدن چک در موعد از قبل حاصل شده و موضوعاً منتفی است. لذا اوصاف اسناد تجاری زائل نمی شود.

البته رعایت موعد یک ساله اقامه دعوا از تاریخ واخواست چک الزامی است. لذا با انقضای موعد یکساله امکان مراجعه وجود نخواهد داشت.

2) نسبت به این چک قابلیت شکایت کیفری ساقط میشود؛ زیرا فقط کسی میتواند شکایت کیفری کند که گواهی عدم پرداخت به نام او باشد. (م ۱۱ قانون صدور چک)

نکته مهم:  مطابق با رویه قضایی انتقال چکی که برگشت خورده انتقال مدنی است و از مزایای اسناد تجاری برخوردار نیست؛ هر چند که آن چک در وجه حامل بوده باشد.

سؤال: اگر رضا چکی را به نفع حسین صادر کند و حسین آن را به نفع محمد ظهرنویسی کند و محمد نیز آن را به نفع رضا صادر کننده ظهرنویسی کند در این صورت رضا دارنده فعلی (چک به چه اشخاصی می تواند رجوع کند؟

جواب: این ظهرنویسی معتبر است و تمام آثار ظهرنویسی بر آن مترتب است؛ اما چون دارنده فعلی چک متعهد اصلی آن صادر کننده است حق مطالبه وجه سند از سایر مسئولین آن را ندارد.

سؤال: سعید بابت معامله ای چکی صادر کرده است و مراتب را در سامانه صیاد نیز درج کرده است و آن را به احمد داده است به دلیلی مثلاً به دلیل انحلال معامله فیمابین احمد میخواهد آن چک را به سعید بازگرداند ترتیب این بازگشت چگونه است؟

جواب: احمد باید وارد سامانه صیاد شود و گزینه عودت چک را انتخاب کند و آن را به سعید بازگرداند. اگر احمد به جای گزینه عودت گزینه «انتقال را انتخاب کند و چک را در اختیار سعید قرار دهد با این خطر مواجه خواهد بود که اگر سعید آن چک را مجدداً از طریق انتقال در سامانه صیاد به شخص ثالثی منتقل کند احمد به عنوان ظهرنویس در برابر آن شخص ثالثی که چک به او منتقل شده مسئول خواهد بود.

سؤال: در یک شرکت مقرر شده است که چک به امضای دو نفر از مدیران برسد. علیرغم این الزام یک مدیر چک را امضا میکند و در سامانه صیاد ثبت میکند و به حسین میدهد. حسین دارنده چک آن را در سامانه صیاد به جواد منتقل میکند. جواد وجه چک را از چه شخصی میتواند مطالبه کند؟

جواب: از آنجا که چک در سامانه صیاد درج شده است ظاهر صدور چک به درستی انجام شده است. بنابراین یک سند تجاری تلقی میشود و منتقل الیه (جواد) میتواند به مدیر امضا کننده و انتقال دهنده (حسین) متضامناً مراجعه کند اما حق رجوع به شرکت را ندارد؛ زیرا امضانات کافی از جانب شرکت در چک وجود ندارد و بنابراین آن چک قابل انتساب به شرکت نیست.

سؤال: در یک شرکت مقرر شده است که چک به امضای دو نفر از مدیران برسد. علیرغم این الزام یک مدیر چک را امضا میکند و آن را در سامانه صیاد ثبت نمی کند و به حسین میدهد حسین دارنده چک با امضا در پشت چک آن را به جواد منتقل می کند. جواد وجه چک را از چه کسی میتواند مطالبه کند؟

جواب: از آنجا که چک در سامانه صیاد درج نشده است ظاهر صدور چک به درستی انجام نشده است. بنابراین یک سند تجاری تلقی نمیشود و منتقل الیه (جواد) میتواند صرفاً به عنوان یک طلب مدنی وجه آن را از مدیر امضا کننده مطالبه کند.

روشهای مختلف انتقال چک

در خصوص انتقال چک با حالات ذیل مواجه ایم:

1) چک در وجه یا به حواله کرد شخص معین است

در این صورت چک قابل ظهرنویسی تجاری است و انتقال آن به موجب ثبت در سامانه صیاد به عمل می آید. توجه داشته باشید که در این حالت صرف تسلیم لاشه سند تجاری به شخص دیگر بدون درج در سامانه صیاد موجب انتقال آن نیست؛ حتی صرف امضا هم در سند تجاری کافی نیست؛ بلکه درج انتقال در سامانه صیاد لازم است. بنابراین در چنین چکی انتقال یک انتقال براتی است؛ یعنی انتقال دهنده علاوه بر آنکه مالکیت چک را به دیگری منتقل میکند مسئول پرداخت وجه آن نیز میباشد. او در انتقال چک با درج در سامانه صیاد برای پرداخت وجه آن سند تجاری مسئول است؛ مگر آنکه در زمان ظهرنویسی شرط عدم مسئولیت نموده باشد.

2) چک در وجه شخص معین است

در این صورت همان گونه که بیان شد نظر اقوی آن است که این چک قابل ظهرنویسی تجاری نیست و انتقال آن تابع انتقال طلب و مشمول مقررات مدنی است. این امر به دلیل آن است که سند تجاری در وجه شخص معین بوده است و قابل ظهرنویسی تجاری نبوده است و انتقال آن به غیر، موجب میشود که سند مزبور فاقد وصف تجاری شود و انتقال آن نوعی انتقال طلب مدنی تلقی شود. بنابراین:

منتقل الیه نمی تواند از مزایای خاص سند تجاری که مبحث سوم این فصل آمده است؛ مانند اصل غیر قابل استناد بودن ایرادات برخوردار شود و کلیه ایرادات در برابر او قابل استناد است. منتقل الیه نمی تواند تقاضای صدور قرار تأمین خواسته بدون ابداع خسارت احتمالی بنماید و صدور قرار تأمین خواسته به درخواست این منتقل الیه منوط به ابداع خسارت احتمالی است.

دارنده سند تجاری فقط میتواند به صادر کننده رجوع کند؛ چراکه او مدیون این دین است و اصل مسئولیت تضامنی ظهرنویسان با صادر کننده ویژه ظهرنویسی تجاری است. در این حالت که انتقال سند مشمول عنوان ظهرنویسی تجاری نیست اصل مسئولیت تضامنی نیز منتفی است.

در چنین اسنادی انتقال سند یک انتقال ساده است نه انتقال براتی؛ یعنی انتقال دهنده فقط مالکیت سند را به دیگری منتقل میکند و مسئول پرداخت وجه آن نیست. برای مثال اگر جواد چکی در وجه عباس صادر کرده باشد و در آن عبارت حواله کرد را خط زده باشد و عباس نیز با درج در سامانه صیاد این چک را در اختیار مهدی قرار دهد مهدی میتواند فقط به متعهد اصلی (جواد) رجوع کند و عباس علی رغم آنکه سند را به عنوان ظهرنویسی در سامانه صیاد درج کرده است اما مسئولیتی ندارد.

3) در چک عبارت غیر قابل انتقال درج شده است

مانند آنکه بر روی چکی عبارت غیر قابل انتقال به غیر یا عبارات مشابه درج شود. این چک قابل نقل و انتقال ولو از حیث مدنی نیست؛ زیرا صادر کننده با درج عبارت مزبور اراده خود را برای غیر قابل انتقال کردن آن چک ابراز داشته است؛ بنابراین در صورت نقل و انتقال، شخص منتقل اليه نمی تواند به صادر کننده رجوع کند در این خصوص توجه داشته باشید که:

این عبارت فقط نافی حق نقل و انتقال ارادی است و این چک قابل انتقال قهری به وراث می باشد؛ یعنی اگر دارنده آن فوت کند مالکیت آن سند تجاری به وراث او می رسد. آنچه از چنین چکی سلب شده نقل و انتقال ارادی است. در صورت انتقال قهری چک انتقال چک به وراث دارنده آن به واسطه ارث مزایای آن همچنان باقی است.

اگر چنین چکی مورد انتقال ارادی قرار گیرد گرچه صادر کننده در برابر منتقل الـ مسئولیتی ندارد؛ اما شخصی که آن را امضا و به غیر منتقل کرده است به موجب مقررات مدنی با امضای خود در رو یا پشت چک که بیانگر اراده اوست خود را در برابر منتقل الیه برای پرداخت وجه چک ملزم کرده است. به عبارت دیگر دارنده چک فقط میتواند به شخصی رجوع کند که چک را در اختیار او قرار داده است و حق رجوع به صادر کننده را ندارد؛ زیر صادر کننده با درج عبارت غیر قابل انتقال مسئولیت پرداخت به سایر اشخاص را از خود سلب کرده است.

دارنده چک از مزایای خاص اسناد تجاری که جلوتر خواهیم دید برخوردار نیست؛ زیر چنین انتقالی ظهرنویسی تجاری محسوب نمیشود و صرفاً از حیث مقررات مدنی آن هم در برابر انتقال دهنده قابل استفاده است.

سؤال: چکی در وجه شخص معینی صادر و عبارت حواله کرد نیز در آن خط میخورد. این چک مورد ظهرنویسی قرار میگیرد دارنده فعلی سند علیه صادر کننده طرح دعوی می نماید. با توجه به اینکه در این حالت ایرادات قابل استناد اند، صادر کننده سند تجاری اقدام به دفاع نموده و عدم مدیونیت خود را نسبت به وجه سند تجاری ثابت می کند. در این حالت دارنده سند تجاری چه اقدامی میتواند صورت دهد؟

جواب: ظهرنویسی چنین سندی نوعی انتقال طلب مدنی بوده است و با اثبات عدم مدیونیت صادر کننده دارنده سند تجاری موفق به وصول وجه سند نشده است. بنابراین مشخص میشود که از ابتدا این ظهرنویسی و انتقال طلب باطل بوده است، چرا که صادر کننده سند تجاری بابت آن دینی نداشته است. از همین رو دارنده سند تجاری میتواند بابت وصول طلب فیمابین خود و ظهرنویس به او رجوع نماید به عبارت دیگر در این حالت سند تجاری کارایی خود را از دست داده و دارنده سند تجاری برای وصول طلب خود بابت دینی که آن دین منشأ ظهرنویسی سند شده میتواند به شخصی که از ابتدا در برابر او مدیون بوده رجوع کند.

تفاوت ظهرنویسی سند تجاری و انتقال طلب مدنی

1) در حقوق مدنی در صورت انتقال طلب شخص انتقال دهنده طلب در برابر انتقال گیرنده طلب تعهدی نداشته و بری الذمه است اما در حقوق تجارت انتقال دهنده طلب در برابر انتقال گیرنده طلب بری نمیشود و ذمه او به ذمه متعهد اصلی سند ضمیمه می شود.

۲) در حقوق مدنی صحت انتقال یک طلب منوط به صحت انتقالات قبلی است اما در اسناد تجاری بطلان انتقالات قبلی به انتقالات بعدی خللی وارد نمی کند.

نکته مهم:  مطابق با رویه قضایی  در دعوای مطالبه وجه چکی که در وجه شخص معین صادر شده انتقال صحیح چک به دارنده فعلی باید ثابت شود ظهرنویسی و صرف در دست داشتن چک کافی نیست.

تغییر مندرجات چک در ظهرنویسی

ممکن است یکی از ظهرنویسان مندرجات چک را تغییر دهد؛ برای مثال مبلغ آن را کمتر یا بیشتر کند یا سررسید آن را تغییر دهد. در این صورت تکلیف چیست؟

1) اگر تعهدات ناشی از آن سند را افزایش داده باشد مانند آنکه مبلغ را بیشتر کرده باشد یا آنکه سررسید را زودتر کرده باشد نسبت به متعهدین قبلی صادر کننده و ظهرنویسان قبلی همان مندرجات قبلی مبلغ و سررسید قبلی ملاک عمل است و نسبت به متعهدین جدید ظهرنویسی که مندرجات را تغییر داده و ظهرنویسان بعدی مندرجات مبلغ و سررسید جدید جدید ملاک عمل است.

برای مثال اگر حسین چکی به مبلغ ۱۰ میلیون صادر کند و آن را به مجید بدهد و مجید مبلغ آن را به ۲۰ میلیون تومان افزایش دهد و آن را به جواد منتقل کند جواد میتواند به مجید بابت ۲۰ میلیون تومان و به حسین بابت ۱۰ میلیون تومان رجوع کند؛ یعنی حسین فقط نسبت به ۱۰ میلیون از وجه چک با مجید مسئولیت تضامنی دارد نه نسبت به کل وجه آن زیرا تعهدی که حسین بر عهده گرفته بوده است ۱۰ میلیون بوده است و تغییرات بعدی سند تجاری در برابر او قابل استناد نیست.

2) اگر تعهدات ناشی از آن سند را کاهش داده باشد مانند آنکه مبلغ را کمتر کرده باشد. یا آنکه سررسید را دیرتر کرده باشد هم نسبت به متعهدین قبلی صادر کننده و ظهر نویسان قبلی و هم نسبت به متعهدین جدید مندرجات جدید مبلغ و سررسید جدید ملاک عمل است زیرا آخرین دارنده سند تجاری که در حال حاضر سند تجاری در اختیار اوست سندی را گرفته است که مبلغ آن کم یا سررسید آن طولانی بوده است و این حق برای او ایجاد نمیشود که به ایادی قبلی بابت مبلغ بیشتری یا سررسید زودتری مراجه کند.

برای مثال اگر حسین چکی به مبلغ ۱۰ میلیون صادر کند و آن را به مجید بدهد و مجید مبلغ آن را به ۵ میلیون تومان کاهش دهد و آن را به جواد منتقل کند، جواد میتواند به مجید بابت ۵ میلیون تومان و به حسین نیز بابت همان ۵ میلیون تومان رجوع کند؛ یعنی حسین و مجید بابت ۵ میلیون تومان با یکدیگر مسئولیت تضامنی دارند؛ زیرا حقی که جواد با گرفتن چک پیدا کرده است به میزان ۵ میلیون تومان بوده است و بنابراین نمی تواند بابت ۱۰ میلیون تومان به حسین رجوع کند.

آیا تغییر مبلغ سند تجاری در ظهرنویسی ممکن است !؟

تغییر مبلغ در ظهرنویسی

یکی از مواردی که بسیار مورد پرسش قرار می گیرد این است که آیا در ظهرنویسی میتوان مبلغ چک را بیشتر یا کمتر نمود یا آنکه نوع پول مندرج در آن را تغییر داد؟ در جواب به این سؤال باید بین حالات ذیل تفکیک نمود:

1) اگر ظهرنویس مبلغ را تجزیه کند برای مثال در ظهرنویسی یک چک ده میلیون تومانی هفت میلیون آن را مورد انتقال دهد. این به معنای ظهرنویسی جزئی است؛ یعنی بخشی از مبلغ سند تجاری را مورد ظهرنویسی قرار داده است. قبلاً بیان شد که این انتقال نوعی انتقال مدنی است و تابع احکام ظهرنویسی تجاری نیست.

2) اگر ظهرنویس مبلغ را بیشتر نماید برای مثال در ظهرنویسی یک چک ده میلیون تومانی مبلغ آن را به یازده میلیون تومان افزایش دهد در این حالت ایادی ماقبل نسبت به همان مبلغی که سابقاً در سند تجاری مندرج بوده، مسئولیت دارند و در خصوص مبلغ مازاد مسئولیتی ندارند.

ظهر نویسی که مبلغ سند تجاری را افزایش داده است نسبت به کل مبلغ مسئول است. برای مثال اگر در زمان ظهرنویسی سفته ۱۰ میلیون تومانی مبلغ سفته را به ۱۱ میلیون تومان افزایش دهد آن ظهرنویس نسبت به مبلغ یک میلیون تومان مازاد از باب تعهدات مدنی مسئول است و مسئولیت تجاری ندارد ایادی ماقبل هم فقط نسبت به مبلغ اولیه مندرج در سند یعنی مبلغ ده میلیون تومان مسئول اند.

3) اگر ظهرنویس جنس پول را تغییر دهد برای مثال در حین ظهرنویسی مبلغ چک را که به ریال است تغییر دهد و مبلغ آن را به لیر ترکیه تبدیل کند و لیر ترکیه را مورد ظهرنویسی قرار دهد. این اقدام نوعی ظهرنویسی تجاری نیست؛ بلکه نوعی تعهد مدنی است. ظهرنویس مزبور بابت آنچه که در سند تجاری جایگزین کرده است. یعنی لیر ترکیه در برابر شخص منتقل الیه مسئول است نه بابت آنچه که قبلاً درج شده بود. اما ایادی ماقبل بابت مبلغ جدید یعنی لیر ترکیه مسئولیتی ندارند؛ زیرا آنچه که آنها تعهد کرده بودند به ریال بوده است.

نیابت در ظهرنویسی چک

چک همان طور که به نمایندگی قابل صدور است به نمایندگی قابل ظهرنویسی نیز هست. سؤال آن است که در صورت ظهرنویسی یک چک توسط شخصی که نماینده دارنده آن سند است مسئولیت پرداخت بر عهده چه کسی است؟ برای مثال فرض کنید حسین چکی صادر کرده است و آن را به مسعود داده است. مسعود که در حال حاضر دارنده آن است به سجاد وکالت میدهد که سجاد از جانب مسعود آن چک را ظهرنویسی کند. سجاد نیز آن چک را از جانب دارنده چک (مسعود) ظهرنویسی میکند و به شخص ثالثی منتقل میکند. دارنده جدید منتقل الیه اگر تکالیف قانونی را که مشاهده میکنیم رعایت کند علاوه بر رجوع به صادر کننده ،حسین میتواند به ظهرنویس یا به عبارت دیگرید ماقبل (مسعود) نیز رجوع کند. حال آیا دارنده جدید چک منتقل الیه میتواند به شخصی که صرفاً به عنوان نماینده ظهر نویسی کرده است (سجاد) نیز رجوع کند؟ یا به عنوان مثالی دیگر مجید چکی صادر کرده و به شرکتی داده است برای آنکه شرکت آن چک را به شخص ثالثی منتقل کند. مدیران شرکت از جانب آن شرکت پشت چک را امضا و آن را واگذار میکنند. دارنده جدید منتقل الیه) اگر تکالیف قانونی خود را انجام دهد میتواند علاوه بر صادر کننده (مجید) به ظهرنویس یعنی ید ماقبل (شرکت) نیز رجوع کند اما آیا میتواند به مدیرانی که به عنوان نماینده شرکت آن چک را ظهرنویسی کردند نیز رجوع کند؟ در این خصوص با حالات ذیل مواجه ایم:

1) اگر نماینده در حدود اختیارات نمایندگی چک را ظهرنویسی کند نماینده مسئولیتی ندارد و مسئولیت پرداخت تماماً بر عهده اصیل است. بنابراین در مثالهای فوق سجاد که به عنوان وکیل چک را ظهرنویسی کرده است و مدیران شرکت که از جانب شرکت آن را ظهرنویسی کرده اند بابت پرداخت وجه مسئولیتی ندارند.

2) اگر نماینده خارج از حدود اختیارات نمایندگی اقدام به ظهرنویسی چک کرده باشد اصیل نسبت به آن قسمت از تعهدات که فراتر از حدود اختیارات نماینده بوده است. مسئولیتی ندارد؛ مگر آنکه اقدام فضولی نماینده را تنفیذ کند. برای مثال اگر یکی از اعضای هیأت مدیره شرکتی که حق امضای اسناد تعهدآور را بدون رضایت سایر مدیران نداشته است یک چک را از جانب آن شرکت ظهرنویسی کند اصیل (شرکت) در برابر اقدامات او مسئولیتی ندارد و باید خود نماینده مدیر امضا کننده جوابگو باشد.

اوصاف ظهرنویسی جهت وکالت

1) ظهرنویسی به عنوان وکالت در صورتی احراز میشود که ظهرنویس وکالت در وصول را در پشت یا روی سند قید کرده باشد یا از شواهد و قراین فهمیده میشود.

2) وکیل مزبور حق دریافت وجه چک اخذ گواهی عدم پرداخت اقامه دعوی و اخذ محکوم به را دارد مگر اینکه در ظهرنویسی خلاف این تصریح شده باشد. (م ۲۴۷ قت بنابراین ظهرنویسی برای وکالت جهت دریافت وجه سند تجاری متضمن اختیار طرح دعوی نیز هست این امر خلاف مقرره ماده ۶۶۴ ق.م است که وکالت در اخذ حق را به منزله وکالت در طرح دعوی نمی داند.

3) وکیلی میتواند در محاکم اقامه دعوی کند که دارای پروانه وکالت باشد. بنابراین در حال حاضر از آنجا که طرح دعوی به عنوان وکالت نیازمند پروانه وکالت است. شخصی که چک به نام او ظهرنویسی برای وکالت شده است نمی تواند اقدام به طرحدعوی کند؛ مگر آنکه خودش وکیل دادگستری باشد یا آنکه حق توکیل داشته باشد و به یکی از وکلای دادگستری وکالت دهد برای آنکه وکیل مزبور به منظور طرحدعوی به یکی از وکلای دادگستری وکالت دهد طبق عمومات حاکم بر عقد وکالت باید حق توکیل داشته باشد؛ اما بعضی از حقوق دانان معتقدند که وکیل مزبور در هر صورت میتواند برای طرح دعوی به وکلای دادگستری وکالت دهد و نیاز به حق توکیل ندارد. توجه داشته باشید که اگر قابل به آن باشیم که چنین وکیلی میتواند اقامه دعوی کند باید نام خود را در قسمت وکیل و نماینده قانونی درج کند و نام دارنده اصلی چک را در قسمت خواهان درج کند. در ادامه رأیی را در این خصوص مشاهده می کنیم.

4) کلیه اسناد تجاری اعم از به حواله کرد شخص معین یا در وجه شخص معین (بدون حواله کرد ممکن است مورد ظهرنویسی جهت وکالت قرار گیرند؛ بنابراین حتی اگر در چک عبارت غیر قابل انتقال درج شده باشد قابل ظهرنویسی جهت وکالت می باشد.

5) شخصی که برای وصول وجه چک وکیل شده است حق ندارد به وسیله ظهرنویسی چک مورد وکالت را به دیگری واگذار کند مگر آنکه حق توکیل داشته باشد و این ظهرنویسی دوم نیز صرفاً به عنوان وکالت جهت وصول صورت گیرد.

6) اگر شخصی که برای وصول وجه چک وکیل شده است قبل از وصول وجه سند ورشکسته شود، دارنده چک شخصی که برای وصول وجه چک وکالت داده است می تواند اصل چک را از او مسترد کند و اگر بعد از وصول وجه ورشکسته شود دارنده چک برای دریافت مبلغ باید وارد غرما شود. (م ۵۲۸ ق.ت)

7) ظهرنویسی وکالتی در موارد سکوت قانون تجارت تابع مقررات وکالت مدنی است؛ بنابراین از جانب هر یک از طرفین دارنده چک و وکیل قابل فسخ است. همچنین طبق عمومات حاکم بر وکالت فوت یا حجر ظهرنویس (موکل) یا وکیل سبب انفساخ آن می شود..

8) در ظهرنویسی برای وکالت تمام ایراداتی که صادر کننده می تواند در مقابل موکل یعنی دارنده اصلی چک ظهرنویس به آنها استناد کند میتواند در برابر دارنده ظاهری (وکیل) مورد استناد قرار دهد.

جهت کسب اطلاعات در خصوص نحوه مشاوره با وکیل متخصص چک و اسناد تجاری به این صفحه مراجعه نمائید. 

آدرس

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

تهران، میدان ونک، خیابان نهم گاندی، پلاک 5، واحد 9

تلفن

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

95 30 20 88 - 021

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *