همانطور که می دانید بانک مجموعه، سازمان و یا نهادی است که ضمن دارا بودن مجوز از مراجع قانونی مربوطه، به انجام خدمات پولی در محدوده ای معین مثلاً کشور ایران و یا شهر تهران می پردازد و این نهاد می تواند دارای شعب مختلف در محدوده مورد فعالیت خویش باشد. بانک دارای اختیارات و وظایفی همچون دریافت سپرده های اشخاص، توزیع اعتبارات، خرید و فروش ارزها، نقل و انتقال وجوه، وصول مطالبات اسنادی و سود سهام مشتریان، پرداخت بدهی مشتریان، قبول امانات، نگهداری سهام و اوراق بهادار و اشیای قیمتی مشتریان و … می باشد. تعدی، تعرض و لغزش نسبت مقررات بانکی می تواند موجبات تحقق دعاوی بانکی را پدید اورد. دعاوی بانکی به دلیلی پیچیدگی بسیار زیاد اغلب توسط وکیل بانکی یا بهتر است بگوییم وکیل دادگستری متخصص دعاوی بانکی و یا نماینده حقوقی بانک ها و موسسات مالی و اعتباری مطرح می گردند. ما در گروه وکلای میزان برای تسهیل امور مشتریان خویش اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی غیربانکی و بانک ها شامل بانک های دولتی و بانک های خصوصی و همچنین موسسات مالی و اعتباری و در راستای ارائه خدمات هرچه بهتر، نسبت به ایجاد دپارتمان حقوق و دعاوی بانکی متشکل از وکلای متخصص و با تجربه پایه یک دادگستری در این حوزه که جزو بهترین و برترین وکلای تهران و کشور می باشند، اقدام نمودیم.
آدرس گروه وکلای میزان : تهران، خیابان پانزدهم گاندی، پلاک 16، واحد 2 – شماره تلفن : 88778687
در این گفتار ابتدا دعاوی و مقررات بانکی، اقسام دعاوی بانکی، وکیل بانکی، شرایط و ویژگی ها و تکالیف وکیل بانکی و مزیت های استفاده از وکیل بانکی را تشریح می نمائیم و سپس به بررسی هزینه و حق الوکاله وکیل بانکی می پردازیم و در ادامه نکات بسیار مهم در خصوص نحوه شناخت و انتخاب بهترین وکیل ملکی در تهران و سراسر ایران را به شما ارائه نماییم. توصیه می گردد قبل از مراجعه به وکیل بانکی، حتما موارد ذیل را برای کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب صحیح تر به دقت مورد مطالعه قرار دهید.
تعریف دعاوی بانکی چیست؟
در تعریف اجمالی دعاوی بانکی می توان بیان نمود که هر دعوی که یک در طرف آن بانک و یا موسسات مالی و اعتباری قرار گرفته باشد (اعم از مدعی یا مدعی علیه) دعوای بانکی است و در تعریفی دیگر می توان گفت دعاوی که موضوع آن مربوط به حقوق، تکالیف، مسئولیت ها، فعل و یا ترک فعل بانک و موسسات مالی و اعتباری و نقض الزامات قانونی مندرج در قواعد و مقررات حاکم بر بانک ها و موسسات مالی و اعتباری باشد، دعوای بانکی است. در یک تقسیم بندی کلی میتوان دعاوی بانکی را به سه دسته تقسیم نمود. 1) دعاوی که بانک ها بر علیه بانک ها مطرح می نمایند. 2) دعاوی که اشخاص حقیقی و حقوقی بر علیه بانک ها مطرح می نمایند. 3) دعاوی که بانک ها بر علیه اشخاص حقیقی و حقوقی مطرح می نمایند. لازم به تصریح است که هرگونه اقدام حقوقی در دعاوی بانکی به لحاظ پیچیده و تخصصی بودن این دعاوی الزاماً می بایست توسط فرد خبره و کاردان در حوزه حقوق بانکی و یا پس از اخذ از مشاوره حقوقی از فرد متخصص صورت پذیرد، در غیر اینصورت می تواند عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
وکیل بانکی کیست؟
در دعاوی بانکی دو گروه وکلای دادگستری و نمایندگان حقوقی می توانند به نمایندگی از اشخاص طرف دعاوی بانکی در محاکم حاضر گردند. مطابق ماده 32 قانون آئین دادرسی مدنی ارگانهای دولتی و نیز موسسات عمومی غیردولتی نهادهای انقلاب اسلامی، شهرداریها و بانکها ی دولتی میتوانند علاوه بر استفاده از وکیل از اداره حقوقی یا کارمندان رسمی خود به عنوان نماینده حقوقی برای اقامه دعوا یا دفاع استفاده کنند. بنابراین نمایندگان حقوقی در مواردی که نماینده بانک های دولتی هستند می توانند اشخاصی غیر از وکلای دادگستری باشند ولی در سایر موارد نمایندگان باید دارای پروانه وکالت دادگستری باشند. وکیل بانکی به جهت تمرکز و تسلط بر حوزه حقوق و دعاوی بانکی در این حوزه دارای تخصص و نبحر ویژه می باشد، البته بهترین اقدام مستلزم دارا بودن تجربه بالا در دعاوی بانکی بوده و آگاهی و اشراف کامل بر رویه قضائی و روند رسیدگی محاکم در این زمینه می باشد.
دعاوی بانکی به دلیلی پیچیدگی بسیار زیاد اغلب توسط وکیل بانکی یا بهتر است بگوییم وکیل دادگستری متخصص دعاوی بانکی و یا نماینده حقوقی بانک ها و موسسات مالی و اعتباری مطرح می گردند. دپارتمان حقوق و دعاوی بانکی میزان مجموعه ای از برترین و متخصص ترین وکلای پایه یک دادگستری در حوزه امور و دعاوی بانکی می باشد.
تعریف مقررات بانکی
مقررات بانکی بسیار وسیع و پیچیده و حتی دسترسی به برخی از آئین نامه ها و بخشنامه ها با دشواری همراه می باشد. از جمله قوانین و مقررات بانکی می توان به قانون عملیات بانکی بدون ربا، قانون پولی و بانکی کشور، قانون رفع موانع تولید و ارتقای نظام مالی کشور، قانون تنظیم بازار متشکل غیر پولی، قانون منطقی کردن نرخ سود تسهیلات بانکی متناسب با نرخ بازدهی در بخش های مختلف، قانون تجارت، برخی مواد قانون مدنی، آئین نامه ها، بخشنامه ها ی نظارتی و اعتباراتی صادره از سوی بانک مرکزی و از جمله آئین نامه قانون عملیات بانکی بدون ربا، مصوبات شورای پول و اعتبار، کنوانسیون های بین المللی، منابع فقهی و شرعی از جمله بطلان معاملات ربوی، قواعد عمومی و اختصاصی قراردادهای بانکی اشاره نمود.
اقسام دعاوی بانکی
دعاوی بانکی می تواند دعاوی بانک علیه اشخاص باشد و یا دعاوی اشخاص علیه بانک ها. بیشترین پرونده های دعاوی بانکی مربوط به اختلافات ناشی از اخذ تسهیلات و وام در قبال وثیقه ملکی در قالب قرارداد تسهیلاتی مضاربه، قرارداد مشارکت مدنی، قرارداد جعاله ، قرارداد فروش اقساطی، قرارداد اجاره به شرط تملیک و …، اشتباهات در محاسبه مبالغ خسارات تأخیر دیرکرد و سود بهره، ابطال قراردادهای بانکی، ابطال اجراییه های بانکی صادره از واحد اجرای ثبت، اخذ دستور موقت توقف عملیات اجرائی از دادگاه و طرح دعوای ابطال مزایده و تشریفات آن، اختلاف در محاسبه سود و جریمه و وجه التزام بین بانک و اشخاص، ابطال اسناد رهنی قرارداد های تسهیلاتی و قراردادهای تمدید یا تجدید شده، دعاوی مربوط به گشایش اعتبارات نزد بانک ها، دعاوی مربوط به ضمانت نامه های بانکی و دعاوی مربوز به تعهدات ارزی می باشد. بسیاری از موکلین ما به لحاظ بروز مشکلات اقتصادی و شروط تحمیلی کثیر در قرارداد های بانکی از پیش تهیه شده توسط بانک ها، نسبت به انجام تعهدات خویش از جمله پرداخت اصل تسهیلات سود و بهره های نامتعارف عاجز مانده و وثیقه ملکی آنان از طریق اجرائیات ثبت و محاکم به نفع بانک ضبط و تملک می گردد. هم چنین اشتباهات و تخلفاتی که در اجرائیات ثبت و امور بعدی آن هم چون نظریه کارشناسی ارزیاب ملک ، ابلاغ یا عدم ابلاغ نظریه کارشناسی ارزیاب ، تشریفات مزایده و غیره که ممکن است صورت بپذیرد، موضوع بسیاری از پرونده های ما در دپارتمان حقوق و دعاوی بانکی می باشد.
وکیل بانکی باید دارای چه شرایطی باشد و ویژگی های بهترین وکیل بانکی چیست ؟
وکیل متخصص امور و دعاوی بانکی در وهله اول می بایست دارای تسلط ویژه نسبت به قوانین و مقررات فوق الاشاره در حوزه حقوق بانکی باشد و در کنار آن کسب بهترین نتیجه مستلزم دارا بودن تجربه رفیع وکیل بانکی در این زمینه و آگاهی و تسلط بر رویه و عرف حاکم بر مناسبات بانکی می باشد. همچنین وکیل متخصص امور بانکی با مدیریت و کنترل حقوقی قراردادهای تنظیمی فیمابین اشخاص و بانک ها نقش بسیار مهم در جلوگیری از ورود زیان احتمالی به شخص، سازمان و یا شرکت مربوطه دارد. همچنین وکیل بانکی با تسلط ویژه به قوانین مزایده ها و مناقصات، امور حقوقی آن ها را به بهترین شکل ممکن به پیش می برد.
از زاویه دیگر بانک ها نیز با بهره گیری از وکلای امور بانکی جهت تنظیم قراردادها، آئین نامه ها، دستورالعمل ها و مقررات لازم می توانند از ورود ضررهای و اختلافات عدیده در آینده جلوگیری نمایند. در کشور ما دارا بودن مدرک تخصصی حقوق بانکی از موارد الزامی وکیل دادگستری جهت ورود در دعاوی بانکی نمی باشد و بسیاری از وکلا بدون داشتن این مدرک تخصصی نسبت به پذیرش دعاوی بانکی اقدام می نمایند. بدیهی است وکیلی که در حوزه دعاوی بانکی تحصیل نموده دارای آگاهی و اطلاعات بیشتری از حقوق بانکی نسبت به سایر وکلا می باشد. بنابراین می توان دارا بودن مدرک تخصصی حقوق و دعاوی بانکی را از جمله ویژگی های وکیل بانکی بیان نمود.
همچنین وکیل بانکی علاوه بر دارا بودن صفات اخلاقی پسندیده همچون امانت داری، باید دارای هوش و زکاوت بالا بوده و ذهنی فعال، خلاق و جستجوگر داشته باشد. تجربه اثبات نموده است که در بسیاری از پرونده های بانکی این وکیل است که مواردی را که از دید طرفین پنهان مانده به مرجع رسیدگی کننده اعلام و نتیجه دعوا را تغییر می دهد. با عنایت به ثقیل و وقت گیر بودن اکثر دعاوی بانکی، در بیشتر مواقع دقت به تمام جزئیات از حوصله ریاست دادگاه خارج بوده و این وکیل متخصص دعاوی بانکی است که نکات مهم و تعیین کننده را استخراج و در اختیار قاضی و یا کارشناس قرار می دهد.
چه زمانی و چرا باید به وکیل متخصص امور بانکی مراجعه کنیم ؟
اکثر افراد در زمان انجام عملیات های مهم بانکی از جمله انعقاد قراردادهای بانکی، اخذ تسهیلات، ترهین وثیقه بانکی و … علیرغم عدم آگاهی به مقررات و رویه بانک ها از حضور وکیل بانکی استفاده نمی نمایند و پس از بروز مشکل مثل عجز در پرداخت اصل تسهیلات سود و بهره های نامتعارف اقدام نسبت به وثیقه ملکی در راستای ضبط و تملک به وکیل مالکی مراجعه می نمایند. این در حالیست که بهتر است قبل از انجام هرگونه اقدام بانکی مهم با وکیل بانکی مشورت گردد تا از بروز اختلافات و ضررهای بزرگ و جبران ناپذیر جلوگیری گردد. در صورت بروز هر گونه اختلاف و یا دعوای بانکی به جهت دشوار و مبهم بودن مقررات بانکی استفاده و بهره مندی از حضور وکیل یا متخصص امور و دعاوی بانکی اجتناب ناپذیر می باشد.
چرا دقت در انتخاب وکیل بانکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ؟
شاید بسیاری از وکلای دادگستری با داشتن اطلاعات و آگاهی ناکافی و مقدماتی نسبت به پذیرش دعاوی بانکی اقدام نمایند ولی این امر بسیار خطرناک است مخصوصاً اگر طرف دعوای شما بانک باشد زیرا بانک ها اغلب از وکلا یا نمایندگان حقوقی خبره و با تجربه در امور و دعاوی بانکی استفاده می نمایند و قطعا مواردی توسط طرف مقابل در دعوا مطرح می گردد که تخصص بالای وکیل مقابل را طلب می نماید. در برخی موارد نداشتن وکیل بهتر از داشتن وکیل غیر متخصص می باشد زیرا زمانی که شما بدانید که تخصص ندارید اقدام هجومی انجام نداده و شاید مشکل را بتوانید از طرق دیگر مثل مصالحه حل نمائید ولی زمانی که کسی با توهم تخصص و با فکر اینکه اقدام غلط وی صحیح می باشد در اصطلاح به طرف مقابل که از خود قوی تر است حمله نماید احتمالا با ضربه فنی شدن و شکست مواجه می شود.
لزوم حضور اهل فن و وکیل متخصص در دعاوی و اختلافات بانکی
امور و دعاوی بانکی به علت پیچیدگی های قوانین و مقررات و آیین نامه ها و تصویب نامه های گوناگون بانک مرکزی و شورای عالی پول و اعتبار و عدم اطلاع اشخاص حقیقی و حتی حقوقی از رویه های بانکی و دستورالعمل های مربوطه و تنظیم قرارداد های بانکی یک جانبه از طرف بانک ها که اغلب به جهت اضطرار و استیصال اشخاص مورد بررسی و توجه قرار نمی گیرد، از تخصصی ترین دعاوی قضایی مطروحه در دادگستری و مراجع قضائی می باشد. با عنایت به عدم بهره گیری اشخاص از وجود افراد متخصص به هر دلیل، از سوی دیگر وجود قانون مستأصل و پر ابهام عملیات بانکی بدون ربا، عدم شفافیت روابط حقوقی و قراردادی بانک ها، رشد فزاینده تشکیل موسسات و تعاونی های اعتباری و مالی هرچند مجاز که خود را داخل در ضوابط و مقررات بانک مرکزی نمی دانند و عدم رعایت حقوق مشتریان در بسیاری از مواقع، درج شروط خلاف مقررات بانکی و …، اشخاص را با مسائل عدیده حقوقی بانکی و طرح دعاوی بانکی مواجه می سازد که غالباً در نتیجه امر منجر به پرداخت ضرر و زیان، وجوه التزام و خسارات گزاف به بانک ها و موسسات مالی و اعتباری می گردد. بنابراین وجود اهل فن و وکیل متخصص امور و دعاوی بانکی از وقوع و تحقق بسیاری از خسارات جبران ناپذیر جلوگیری می نماید و پبشنهاد می گردد پیش از طرح هرگونه ادعا و یا دعوا از مشاوره اهل فن و افراد متخصص بهره جویید. قطعا هزینه مشاوره و حق الوکاله مورد پرداخت به وکیل بانکی به مراتب کمتر از میزان پرداخت خسارات و جرایم احتمالی در آینده می باشد.
وکیل دعاوی بانکی چه خدماتی را ارائه می نماید
- مشاوره حقوقی بانکی
- مدیریت حقوقی قراردادهای بانکی
- طرح دعاوی بانکی
- دفاع در مقابل دعاوی طرح شده بانکی
- تنظیم دادخواست ها و لوایح بانکی
ویژگی های بهترین وکیل بانکی تهران
- داشتن پروانه وکالت دادگستری ترجیحاً از نوع پایه یک حوزه قضائی شهر تهران
- تخصص و تسلط کامل نسبت به قوانین و مقررات، آئین نامه ها و بخشنامه های بانکی
- تجربه بالا در حوزه حقوق و دعاوی بانکی
- تخصص ویژه در تنظیم دادخواست، شکوائیه و لوایح بانکی
- آشنایی کامل با رویه قضائی و روند رسیدگی محاکم رسیدگی کننده به دعاوی بانکی
- بروزرسانی مداوم اطلاعات و مقررات در حوزه حقوق بانکی
- هوش و ادراک بالا و دقت به جزئیات
- قدرت فن بیان بالا
- استقامت، پایداری و پشتکار
- صداقت، شرافت، امانت داری و …
وکیل بانکی خوب و ماهر در چه حوزه های تخصص دارد ؟
وکیل بانکی خوب می بایست در کلیه امور پیش بینی شده در مقررات بانکی از جمله قانون عملیات بانکی بدون ربا، قانون پولی و بانکی کشور و … در کنار آئین نامه ها، بخشنامه ها ی نظارتی و اعتباراتی صادره از سوی بانک مرکزی و .. دارای تخصص و تبحر باشد و در کنار آن تسلط به قانون تجارت، موادی از قانون مدنی و برخی قوانین کیفری مربوطه لازم و ضروری می باشد.
مزیت های استفاده از وکیل بانکی چیست
- ارائه طریق صحیح و بهترین اقدام اعم از طرح دعوی، میانجی گری، مصالحه و …
- جلوگیری از تحمیل خسارت ناروا و ناصواب
- جلوگیری از تضعییع همیشگی حق
- سرعت بخشیدن به روند پرونده
- بهترین دفاع در جلسه رسیدگی و استفاده از حقوق و امتیازات قانونی
- بهره گیری هرچه بهتر و صحیح تر از ادله اثبات دعوا
برای انتخاب وکیل بانکی چه موارد و نکاتی را باید مورد توجه قرار دهیم
اغلب افراد برای انتخاب وکیل بانکی یا شخصی را از قبل می شناسند و یا از دوستان و اطرافیان می خواهند که وکیل بانکی به آن ها معرفی نمایند و یا در فضای مجازی اعم از موتورهای جستجو و یا شبکه های اجتماعی جویای انتخاب وکیل مدنظر خویش می گردند. در کلیه موارد فوق پیشنهاد می گردد که حتما به صورت حضوری با وکیل مربوطه ملاقات نموده و موضوع بانکی خویش را مطرح نموده و از وی نحوه انجام کار را جویا شوید. تاکید می گردد که به مسیر و نحوه انجام کار توجه نمائید و مبنای انتخاب باید استدلال و استنتاج وکیل باشد و نه وعده به تحقق نتیجه مطلوب.
اشتباهات رایج در انتخاب وکیل بانکی
متاسفانه بسیاری از افراد پس از مراجعه به وکیل بانکی بدون اینکه مسیر انجام امر را از وی جویا شوند تعهد به تحقق نتیجه را از وکیل می خواهند و وعده های شیرین وکیل به مذاقشان خوش آمده و تصور می کنند که وکیل که به آنها وعده مطلوب ارائه می دهد وکیلی ماهر و متخصص می باشد، این در حالیست که بسیار ملاحظه گردیده است برخی از همکاران ما علیرغم فقدان تخصص و تبحر در موضوع حقوقی مراجعه کننده، تحقق نتیجه را وعده می نمایند. در پاسخ به این عمل باید بیان نمود که اولاً تعهد به نتیجه برای وکلا تخلف محسوب گردیده و وکیلی که در ابتدای امر خدمات خویش را با تخلف آغاز نماید به نظر ما قابل اعتماد نیست، ثانیاً وکیلی که دارای تخصص بوده و به تخصص خویش ایمان داشته باشد نیازی به تعریف از خود و یا تضمین نتیجه دعوی ندارد و وی روند کار و رویه حاکم را به بهترین نحو ممکن برای مراجعه کننده خویش بیان می دارد، ثالثاً در نتیجه دعوی عوامل بسیار تاثیرگذار بوده که برخی از آن عوامل در اختیار وکیل نمی باشد و وکیلی که دارای صداقت باشد بجای تعهد به اخذ نتیجه عوامل تاثیرگذار را برای موکل خویش ترسیم و مسیر پیش رو را برای وی روشن می نماید. توصیه می گردد که صرفاً تخصص، آگاهی و تجربه وکیل را ملاک انتخاب خویش قرار دهید. اگر مسیر به درستی طی شود بهترین نتیجه ممکن حاصل ولی مسیر اشتباه به بی راهه منتهی می گردد. دادن امید واهی و غیرواقعی به موکل بزرگترین خیانت به اوست، زیرا موکل پس از صرف هزینه و زمان بسیار در پرونده با شکست مواجه شده و علاوه بر حس سرخوردگی و ناکامی، دیگر فرصت مذاکره و مصالحه با طرف مقابل را نیز از دست داده و حق طرح مجدد دعوی و احقاق حق خویش را برای همیشه از دست می دهد.
همچنین به کررات ملاحظه گردیده است که افراد در انتخاب وکیل به دنبال وکیلی می روند که هزینه ای کمتر دریافت نماید. حتماً میزان هزینه پرداختی از فاکتورهای مهم و تاثیرگذار در انتخاب وکیل می باشد ولی توجه گردد این موضوع موجب کاهش توانایی، تخصص و تجربه وکیل نگردد و شما را به سمت انتخاب وکیل غیر متخصص و نامناسب سوق ندهد.
تکالیف و مسئولیت های وکیل بانکی
- جمع آوری ادله و مستندات
- تلاش برای انجام مصالحه و میانجی گری در صورت نیاز
- تنظیم دادخواست و لوایح مورد نیاز
- انجام پیگیری های مورد نیاز در خصوص تسریع در روند پرونده
- حضور در جلسه دادرسی و دفاع از حقوق موکل و ارائه لایحه دفاعیه
- پیگیری پرونده پس از جلسه رسیدگی و ارسال لوایح تکمیلی به دادگاه در صورت لزوم
هزینه و حق الوکاله وکیل بانکی
موارد و فاکتور های زیادی در تعیین هزینه و حق الوکاله وکیل بانکی تاثیر گذار می باشد. از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- میزان توانایی و تخصص و تجربه وکیل بانکی
- میزان تحصیلات وکیل بانکی
- موضوع و پیچدگی های دعوی
- مالی و یا غیرمالی بودن دعوا
- مرحله دادرسی
- مبلغ مورد اختلاف وخواسته دعوا
بنابراین نمی توان مبلغ ثابتی را برای حق الوکاله وکیل بانکی اعلام نمود و تعیین حق الوکاله نهایی بستگی به بررسی شرایط و توافق میان وکیل و موکل دارد.