تجاری

مزایای چک نسبت به سفته

سفته یک سند تجاری است که شخصی صادر میکند و پرداخت وجه مندرج در آن را بر عهده میگیرد برخلاف چک که در آن دستور پرداخت به بانک داده میشود، در سفته شخص ثالثی به عنوان محال علیه حضور ندارد و خود صادر کننده پرداخت وجه آن را بر عهده گرفته است چک مزایای متعددی نسبت به سفته دارد؛ از همین رو هم برای استفاده به عنوان وسیله پرداخت در قراردادها و هم برای استفاده به عنوان ابزار تضمین تعهدات قراردادی چک به سفته ارجحیت دارد. در ادامه با درنظر گرفتن جدیدترین قوانین چک و سفته مزایای استفاده از چک نسبت به سفته را برای شما عزیزان تشریح می نمائیم.

شرح موردی مزایایی که چک نسبت به سفته دارد:

  1. می توان برای وصول وجه چک به جای طرح دعوی تقاضای صدور اجراییه ثبتی و وصول فوری وجه چک از طریق اجرای اداره ثبت را نمود. (م ۲ ق. ص.ج)
  2. میتوان برای وصول وجه چک به جای طرح دعوی تقاضای صدور اجراییه قضایی و وصول فوری وجه چک از طریق اجرای احکام دادگستری را نمود. (م ۲۳ ق. ص.ج)
  3. اگر نماینده شخص صاحب حساب چکی صادر کند علاوه بر صاحب حساب (اصیل) /نماینده نیز برای پرداخت وجه آن چک مسئولیت تضامنی دارد (ماده 19 قانون صدور چک)
  4. اگر چکی برگشت بخورد برای صادر کننده و صاحب حساب محدودیتهایی به نام سوء اثر ایجاد میشود. (ماده 5 مکرر قانون صدور چک)
  5. اگر چکی برگشت بخورد تا قبل از رفع سوء اثر صادر کننده و صاحب حساب نمی توانند دسته چک جدید دریافت کنند و نمیتوانند هیچ گونه چکی حتی چک موردی صادر کنند. (م 21 مکرر قانون صدور چک)
  6. صادر کننده چک و همچنین شخصی که مدعی است دارنده چک بوده است و چک مفقود یا به طور مجرمانه از ید او خارج شده است میتواند با ادعای مفقودی یا تحصیل مجرمانه چک مانند سرقت به بانک دستور عدم پرداخت بدهند. (ماده 14 قانون صدور چک)
  7. اگر شخص به ادعای مفقودی یا جرایمی مانند سرقت به بانک دستور عدم پرداخت دهد بند فوق و معلوم شود که دستور او واهی و بلاجهت بوده است در این صورت او قابل تعقیب کیفری است. (ماده 14 قانون صدور چک)
  8. صدور چک پرداخت نشدنی جنبه کیفری دارد(ماده 7 قانون صدور چک)
  9. صدور چک از حساب مسدود با علم به مسدودی حساب جنبه کیفری دارد. (ماده 10 قانون صدور چک)
  10. به دلیل درج در سامانه صیاد اگر چکی مفقود شود یا از بین برود، شخص دارنده به راحتی میتواند مالکیت خود را بر آن چک ثابت کند.
  11. خسارت تأخیر تأدیه نسبت به چک از تاریخ سررسید چک محاسبه میشود؛ نه از تاریخ مطالبه وجه چک برخلاف سفته که مانند سایر مطالبات پولی، خسارت تأخیر تأدیه در آن از تاریخ مطالبه طلب یا واخواست سفته محاسبه میشود. (ماده 304 و 309 قانون تجارت)
  12. از دیگر مزایای چک می توان به مسئولیت تضامنی و اخذ تأمین خواسته بدون خسارت احتمالی و بدون نیاز به واخواست (که امری هزینه بر است) اشاره نمود و صرفاً با اخذ گواهی عدم پرداخت از بانک در مهلت قانونی می توان به این مزایا دست یافت.
  13. اگر آدرس صادر کننده چک تغییر کرده باشد آخرین آدرسی که او در بانک دارد برای ابلاغ اوراق قضایی شکایت کیفری چک ملاک عمل است. (ماده 22 قانون صدور چک)
  14. در سفته اگر مسئولین سفته بخواهند بخشی از وجه سفته را بپردازند دارنده سفته مکلف به قبول است (ماده ۲۶۸ و ۳۰۹ قانون تجارت) اما در چک دارنده چک چنین تکلیفی ندارد. (ماده 5 قانون صدور چک)
  15. صدور چک هزینه چندانی ندارد؛ اما برای صدور سفته باید مبلغی به عنوان مالیات پرداخت شود.

با عنایت به این امر که نحوه استفاده از اسناد تجاری دارای اهمیت بسیار ویژه می باشد و می تواند در آینده عواقب بسیار مهمی را برای صادرکننده و همچنین دارنده سند تجاری به همراه داشته باشد، اگر در خصوص نحوه پرداخت دیون و یا انجام تعهدات قراردادی و یا برای استفاده از اسناد تجاری به عنوان ابزار تضمین و یا تحت هر عنوان دیگر، نمی دانید که از سفته و یا چک استفاده نمائید و یا نمی دانید که برای جلوگیری از مشکلات حقوقی، در متن چک و سفته و یا قرارداد از چه عباراتی استفاده کنید، حتما قبل از هرگونه اقدام از وکیل متخصص چک و اسناد تجاری مشاوره اخذ نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *