حقوقی, ملکی

ابطال معامله فضولی

فهرست مطالب

مقدمه

معامله فضولی یکی از مباحث پیچیده و پراهمیت حقوقی و مبتلابه در دادگاه های ایران است که به شدت مورد توجه می باشد. این نوع معامله زمانی اتفاق می‌افتد که فردی بدون داشتن نمایندگی قانونی از سوی مالک (مانند وکالت یا قیمومت)، مال دیگری را به فروش می‌رساند. در چنین شرایطی، مالک می‌تواند با طرح دعوای ابطال معامله فضولی نسبت به مال خویش اعم از ملک، خودرو و …، احقاق حقوق خویش را از مراجع قضائی درخواست نماید.

برای درک بهتر این موضوع، بررسی مستندات قانونی مانند رای وحدت رویه و آراء صادره از محاکم حقوقی و نظرات مشورتی قوه قضائیه در خصوص ابطال معامله فضولی و بررسی نمونه دادخواست و لوایح دفاعیه ابطال معامله فضولی می تواند کمک شایانی به متقاضیان، دانشجویان، وکلا و حتی قضات بنماید و راهنمای مؤثری برای پیشبرد دعوا یا دفاع از آن باشد.

این مقاله با هدف تبیین ارکان، نکات مهم، و مستندات قانونی مربوط به دعوای ابطال معامله فضولی تهیه شده است و تلاش دارد تا با ارائه توضیحاتی کامل، شما را در درک هرچه بهتر این مبحث حقوقی یاری دهد.

ارکان دعوای ابطال معامله فضولی

دعوای ابطال معامله فضولی دارای دو رکن اساسی می باشد. رکن اول فروش مال غیر بدون داشتن نمایندگی می باشد. بعنی فروشنده بدون اینکه مالک مال باشد و بدون اینکه دارای نمایندگی قانونی، قراردادی و یا قضائی باشد نسبت به انتقال مال اقدام نماید. رکن دوم رد کردن معامله از جانب مالک می باشد. یعنی مالک انجام معامله توسط فضول را تائید و تنفیذ نمی نماید.

تبیین موضوع دعوای اعلام بطلان معامله فضولی

هرگاه کسی مال غیر را بدون آنکه نمایندگی در فروش داشته باشد (از قبیل وکالت، ولایت با قیمومیت) به دیگری منتقل کند، معامله انجام شده را معامله فضولی گویند و کسی که مال مردم را فروخته فضول نام دارد.

نکته:  برابر ماده ۱۹۶ قانون مدنی اصل بر اصیل بودن متعاقدین است و کسی که معامله می کند آن معامله برای آن شخص محسوب میشود مگر خلاف آن تصریح یا ثابت شود.

بنابر این ولایت، وصایت قیمومت و وکالت خلاف اصل است.

معامله فضولی به دو صورت قابلیت انجام دارد

  1. معامله فضولی برای خود: در این فرض فضول خود را به عنوان مالک جا زده و مال مردم را به دیگری می فروشد.
  2. معامله فضولی برای مالک: در این فرض فضول خود را نماینده مالک معرفی کرده و مال را به اسم مالک به دیگران می فروشد. مثلاً فضول از مالک وکالت در فروش داشته، اما در زمان انعقاد عقد، مدت وکالت منقضی شده، یا وکیل در زمان معامله عزل شده یا وکالت نامه باطل بوده یا اینکه ولی قهری علی رغم رسیدن فرزند به سن رشد، مال او را به ولایت از وی فروخته، همچنین زمانی که وکیل از حدود اختیارات خود تجاوز میکند یا مصلحت موکل را رعایت نکرده باشد مشمول قاعده فوق میشود.

ماهیت حقوقی معامله فضولی

در هر دو صورتی که در فوق بیان شد معامله ای که انجام می شود غیر نافذ است (باطل نیست) و مالک می تواند آن را قبول کند، که در این صورت معامله برای مالک قلمداد شده و صحیح است و فضول نماینده مالک محسوب میشود. ولی اگر آن را رد کند، معامله از ابتدا باطل بوده و هیچ اثری ندارد.

نظریه نقل یا کشف:  

بر اساس نظریه نقل یا ناقلیت عقد از لحظه اجازه منعقد شده تلقی می شود و قبل از آن هیچ اثری ندارد. ولی طبق نظریه کشف یا کاشفیت حکمی، خود عقد از لحظه اجازه، ولی منافع مال موضوع معامله از زمان انعقاد عقد فضولی معتبر است. اما در نظریه کشف حقیقی، زمان تحقق عقد از حیث موضوع معامله و هم منافع آن، از لحظه انعقاد عقد فضولی محسوب می شود.

به نظر با جمع مواد ۲۵۷ و ۲۵۸ در صورت رد یا قبول، اثر آن در خصوص عین را باید از زمان وقوع عقد دانست (نظریه کشف حقیقی) اما با این حال اکثریت قائل بر این هستند که مستفاد از ماده ۲۵۸ که فقط در خصوص منافع بیان داشته است اثر اجازه یا رد از روز عقد است و درباره «عین» سکوت کرده بنابراین در خصوص عین، اجازه از لحظه تنفیذ مؤثر واقع خواهد شد. (نظریه کشف حکمی). در عمل و به صورت کاربردی نظریه کشف حقیقی ما را از چالشها و اختلافات احتمالی دور می نماید (علی الخصوص زمانهایی که موضوع معامله به ید بعدی منتقل می شود) و با قصد مشترک طرفین نیز سازگاری بیشتری دارد، لذا نزدیک تر به صواب است. چه بسا قانون گذار به دلیل بدیهی بودن این امر درباره آن حکمی مقرر نکرده و آن را به سکوت برگزار کرده است، زیرا چگونه می توان تصور کرد شخصی در یک دوره مالک منافع مال (مثلاً منافع خودرو) بوده باشد، اما درباره خود خودرو مالک نبوده باشد؟ این در حالی است که همیشه فرع تابع اصل است و فرع به تنهایی موجودیت پیدا نمی کند. بنابراین، بهتر است گفته شود چه در صورت رد و چه قبول، اثر آن در خصوص عین و هم منافع از تاریخ عقد است، نه تنفیذ یا رد.

مستندات قانونی مرتبط با دعوای اعلام بطلان معامله فضولی

دعوای ابطال معامله به جهت فضولی بودن در ردیف دعاوی مالی قرار دارد، لذا اگر مال موضوع دعوا منقول باشد، هزینه دادرسی و صلاحیت دادگاه بر اساس آنچه خواهان تقویم کرده محاسبه می شود ولی اگر مال غیر منقول باشد هزینه دادرسی بر اساس ارزش منطقه ای ملک اخذ و از حیث صلاحیت دادگاه نیز تابع مبلغ تقویمی است و تمبر مالیاتی وکیل نیز بر همین اساس باطل می گردد.

ابطال معامله فضولی دعوایی مالی است یا غیر مالی

مواد ۲۴۷ الی ۲۶۳ قانون مدنی

ماده ۱ قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر مصوب ۱۳۰۸

ماده ۱۱۷ قانون ثبت اسناد و املاک

اصل اصیل بودن متعاقدین (عدم نمایندگی)

اصل نسبی بودن قراردادها

مرجع صالح رسیدگی در دعوای ابطال معامله فضولی

اگر مال موضوع دعوا منقول باشد، خواهان می تواند اختیارا در دادگاه محل انعقاد عقد یا محل سکونت خوانده طرح دعوا نماید، اما اگر مال غیر منقول باشد، دادگاه محل وقوع ملک صالح به رسیدگی است.

خواسته صحیح «بطلان معامله» است یا ابطال معامله؟ آیا این دو واژه با یکدیگر تفاوت دارد؟

آنچه شهرت یافته بطلان ناظر به قراردادهایی است که از اساس باطل بوده و اراده طرفین هیچ تأثیری در صحت آن ندارد. مانند موضوعات مطروحه در ماده ۱۹۰ قانون مدنی مثل خرید و فروش مشروبات الکلی یا مواد مخدر با معامله مجنون و معامله صوری، اما ابطال ناظر به قراردادی است که شرایط صحت را دارد، اما به جهات قانونی تنفیذ نمی شود. مانند معاملات فضولی مثل معاملاتی که افراد غیر رشید انجام می دهند یا وکیلی که خلاف مصلحت موکل قرارداد منعقد می کند بنابراین، در این فرض می توان عقد را همانند یک بیمار توصیف کرد که قابلیت احیا با از بین رفتن دارد و این احیا یا معدوم کردن نیازمند اراده یک نفر است که میبایست آن را به نوعی ابراز نماید.

علی الاصول برای بی اعتباری اسناد از واژه «ابطال» استفاده می شود، بنابراین کسی که قصد باطل اعلام نمودن سند رسمی را داشته باشد باید خواسته ابطال سند رسمی تقدیم کند نه بطلان.

اداره حقوقی قوه قضائیه در نظریه مشورتی شماره 45/1400/7 مورخ 19/12/1400 بیان کرده: «عبارات «دعوای ابطال» و «دعوای اعلام بطلان» در ادبیات حقوقی هر دو استعمال شده است و به نظر میرسد استفاده از تعبیر اول در مواردی که همچون رد معامله فضولی و یا دعوای ابطال موضوع ماده ۱۳۱ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت و تعبیر دوم در خصوص مواردی که عقد از ابتدا شرایط صحت را نداشته و از دادگاه درخواست میشود تا با احراز این امر باطل بودن عقد را اعلام نماید، دقیق تر است.»

نتیجه و نظر نگارنده: به هر تقدیر این مرزبندی مبنای قانونی ندارد و بیشتر زاییده فکر و استدلال حقوق دانان و محاکم بوده است. لذا رد دعوا با این بهانه فاقد توجیه قانونی است، زیرا نص صریح قانونی درباره این تفکیک وجود ندارد و صرفاً رویه قضایی ایجاد کننده آن بوده است. در تأیید این نظر می توان از عبارات خود قانون گذار وام گرفت که این دو واژه را بدون تفاوت در معنا به جای هم و به صورت مترادف استفاده نموده است. مثل اعتراض به رأی داوری که در مواد ۴۹۰ و ۴۹۱ قانون آیین دادرسی مدنی از واژه «بطلان» استفاده نموده، ولی در ماده ۴۹۲ از عبارت «ابطال» بهره گرفته است یا واضح تر از آن در ماده ۱۳۱ لایحه اصلاحی قانون تجارت قانون گذار در یک ماده در خصوص بی اعتباری یک عمل حقوقی هم زمان از دو واژه «ابطال و بطلان» استفاده کرده است. بنابراین با توجه به اینکه اثر دو واژه فوق یکسان است. هدف باید فصل خصومت و احقاق حق باشد و نباید جلوتر از مقنن حرکت کرد.

رابطه مالک و خریدار در صورت رد معامله توسط مالک

در صورت رد مالک، خریدار در حکم غاصب است. و نه تنها باید عین مال یا عوض آن را به صاحبش بدهد، بلکه باید خسارت وارده به مالک را در صورتی که به زمان تصرف مشتری باشد نیز جبران نماید (از جمله اجرت المثل ایامئتصرف) (مرتبط با مواد ۳۰۸ الی ۳۲۷)

نکته:  هرچند معامله ای که بین فضول و خریدار منعقد میشود غیر نافذ است و در صورت رد مالک باطل خواهد شد؛ اما خریدار موقعی غاصب یا در حکم غاصب است (یعنی مسئول عین و منافع است) که مال را تصرف یا تحویل گرفته باشد . لذا در غیر این صورت (یعنی عدم تحویل مال) در عین حالی که معامله او باید قبلی باطل است، اما وی غاصب نیست، زیرا بر اساس ماده ۳۰۸ قانون مدنی «غصب، استیلا بر حق غیر است به نحو عدوان…»، بنابراین باطل بودن معامله به جهت فضولی بودن آن، ملازمه ای با غاصب یا در حکم غاصب بودن خریدار ندارد.

رابطه خریدار و فضول در صورت رد معامله توسط مالک

در صورت جمع شرایط، عمل فروشنده وصف کیفری نیز دارد و خریدار حق دارد در مرجع کیفری شکایت فروش مال غیر مطرح کند. همچنین میتواند بر اساس مواد ۳۹۰ و ۳۹۱ قانون مدنی و آراء وحدت رویه شماره ۷۳۳ مورخ 15/7/1393  و ۸۱۱ مورخ 1/4/1400 ، استرداد ثمن معامله و خسارات و غرامات وارده را از فروشنده بخواهد.

غیر فوری بودن تنفیذ یا رد

لازم نیست اجازه یا رد فوری باشد. اگر تأخیر موجب تضرر طرف اصیل (خریدار) باشد، مشارالیه می تواند معامله را به هم بزند (ماده ۲۵۲ قانون مدنی).  به نظر می رسد منظور از به هم زدن بطلان معامله است، نه فسخ، زیرا فسخ ناظر به معاملات صحیح است، در حالی که در این فرض معامله صحیحی شکل نگرفته است.

معاملات متعدد

معاملات متعدد به دو صورت است.

1) تعدد طولی: فضول مال را به دیگری می فروشد، خریدار نیز آن را به شخص دیگری منتقل می کند، انتقال گیرنده دوم نیز آن را به نفر سوم انتقال می دهد. در این فرض مالک هر کدام از معاملات را تنفیذ کند معاملات بعد از آن صحیح و نافذ بوده و معاملات قبل از آن باطل است.

2) تعدد عرضی: یعنی فضول یک مال را که متعلق به وی نیست، به افراد متعددی بفروشد. در این فرض مالک هر کدام از معاملات را که تنفیذ کند فقط همان معامله صحیح بوده و سایر معاملات باطل است.

نکات بسیار مهم کاربردی

  1. به دلالت ماده ۲۴۸ قانون مدنی اجازه مالک نسبت به معامله فضولی حاصل می شود به لفظ یا فعلی که دلالت بر امضای عقد نماید. در این صورت مالک، فروشنده محسوب می شود و فضول نماینده وی به شمار می آید. (نظریه نمایندگی).
  2. بر طبق ماده ۲۵۱ قانون مدنی رد معامله فضولی حاصل میشود به هر لفظ یا فعلی که دلالت بر عدم رضای به آن نماید. بنابراین، اگر مالک با علم به وجود معامله فضولی مبیع را بفروشد، عمل مالک حاکی از رد فعلی معامله فضولی است. همچنین تصرف ناقل، اتلاف مورد معامله، عرضه برای فروش یا به رهن گذاشتن مورد معامله از سوی مالک، مشروط بر آنکه با علم مالک به عقد فضولی صورت گرفته باشد و دلالت عرفی بر رد داشته باشد رد فعلی محسوب می شود.
  3. برخلاف ضرب المثل «سکوت علامت رضاست»، در حقوق ایران براساس حکم ماده ۲۴۹ قانون مدنى على الاصول سكوت ولو با حضور در مجلس عقد اجازه محسوب نمی شود. اما با این حال اگر قراین و اماراتی باشد که دلالت بر اجازه ضمنی یا فعلی مالک به شمار آید، باید آن را قبول عقد دانست، مثلاً مالک با علم به اینکه مال متعلق به اوست به عنوان شاهد ذیل مبایعه نامه را امضا زده باشد.
  4. قبول یا اجازه نباید مسبوق به رد باشد (ماده ۲۵۰ قانون مدنی)، چراکه در صورت رد، حیات اعتباری عمل حقوقی که ناقص منعقد شده به پایان می رسد و چنین اجازه ای هیچ اثری ندارد، مانند مرده ای که دیگر قابلیت زنده شدن ندارد. اما طرفین می توانند عقدی دیگر با شرایط جدید منعقد کنند.
  5. هرگاه کسی مال دیگری را فضولاً بفروشد اما پس از آن به طریقی (از قبیل ارث) مال به او برسد، نیاز به قبول جدید دارد (ماده ۲۵۴ قانون مدنی)
  6. مالک باید در زمان اجازه، دارای اهلیت باشد و اصیل (خریدار) در زمان انعقاد قرار داد. بنابراین، زوال اهلیت خریدار یا فوت او اصولاً اثری ندارد و در صورت فوت، قرارداد به وراث منتقل میشود و باید منتظر اجازه یا رد مالک باشند.
  7. در صورتی که مالک معامله را رد کند موضوع مشمول مقررات مربوط به غصب خواهد بود (مواد ۳۰۸ الی ۳۲۷ قانون مدنی) و اگر مال در ید وی نباشد میتواند از هر کسی که مال در دست اوست مطالبه کند بنابراین اگر مال غیر منقول باشد، می تواند هم زمان دعوای خلع ید و اگر منقول باشد دعوای استرداد مال مطرح نماید.
  8. معامله فضولی درباره منافع مال نیز امکان پذیر است، مثلاً فضول منزل دیگری را بدون اذن اجاره دهد.

پرسش های تخصصی در دعوای ابطال معامله فضولی

در این بخش به پرسش های تخصصی مربوط به دعوای ابطال یا بطلان معامله فضولی به طور مختصر پاسخ داده ایم

جهت کسب اطلاعات در خصوص دپارتمان تخصصی گروه وکلای میزان به صفحه دپارتمان حقوقی و یا دپارتمان ملکی مراجعه نمائید.

چنانچه ولی قهری طفل در خصوص مال وی به دیگری وکالت بدهد و قبل از انجام مورد وکالت طفل رشید شود وضعیت وکالت نامه چگونه است؟

این پرسش را باید در دو فرض پاسخ داد. اول وکالتی که ولی قهری از طرف خود به وکیل می دهد و دوم وکالتی که ولی قهری از طرف مولی علیه به وکیل اعطا می نماید. چنانچه ولی قهری برای انجام وظایف خود وکیل بگیرد، با پایان ولایت، وکالت منفسخ می شود، زیرا خودش قانوناً حق مداخله در اموال مولی علیه را ندارد و بر همین مبنا وکیل او نیز از مداخله ممنوع است، اما اگر وکالت برای مولی علیه باشد انقضای ولایت در آن مؤثر نخواهد بود. زیرا زمان اعطای وکالت، ولی قهری صلاحیت گرفتن وکیل را داشته و اراده او جانشین اراده صغیر شده، لذا همانند آن است که اصیل برای خود وکیل انتخاب کرده است، بنابراین، به صرف رشید شدن صغیر، موجبی برای انحلال وکالت نیست. بنابراین، قرارداد موصوف نیز همانند سایر عقود، مثل بیع، اجاره یا مزارعه، پس از رشید شدن محجور معتبر خواهد بود.

آدرس

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

تهران، میدان ونک، خیابان نهم گاندی، پلاک 5، واحد 9

تلفن

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

95 30 20 88 - 021

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *