خانواده

نحوه و مراحل اقدام برای مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه در سال 1404

در خصوص مطالبه یا اجرای مهریه و روش‌های مختلف آن در سال 1404 به طور کلی می توان گفت دو نوع روش اصلی برای به اجرا گذاشتن مهریه وجود دارد: اجرای مهریه از طریق دادگاه و اجرای مهریه از طریق اداره ثبت اسناد و املاک یا همان اداره پنجم اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا. در اینجا، هر یک از این روش‌ها و مراحل آن‌ها را به تفصیل توضیح می‌دهیم.

مراحل اجرای مهریه از طریق دادگاه

این روش معمولاً در زمانی استفاده می‌شود که مرد دارای اموال قابل توقیف و خارج از مستثنیات دین نبوده و زن بخواهد از قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی استفاده نموده و مرد را حبس نماید و یا برای اقدام به اعسار و تقسیط مهریه وی را تحت فشار قرار دهد.

1) ثبت دادخواست مهریه:

در این مرحله زن و یا وکیل وی با در دست داشتن مدارک لازم از جمله اصول مدارک شناسایی و سند نکاحیه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه نموده و نسبت به ثبت دادخواست مطالبه مهریه اقدام می نماید. لازم به ذکر است که وکلای دادگستری می توانند از طر یق کارتابل شخصی خویش نیز نسبت به ثبت این دادخواست اقدام نمایند. دعوای مطالبه مهریه از جمله دعاوی مالی بوده و هزینه دادرسی در دعاوی مالی در دادگاه بدوی (بیش از دویست میلیون ریال) سه و نیم درصد قیمت روز خواسته می باشد. یعنی قیمت روز میزان مهریه مورد مطالبه محاسبه و سه و نیم درصد آن تحت عنوان هزینه دادرسی دریافت می گردد و وکیل دادگستری نیز ملزم می باشد متناسب با مبلغ مزبور نسبت به ابطال تمبر مالیاتی اقدام نماید. البته ناگفته نماند که زوجه می تواند نسبت به درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی اقدام نماید که در این صورت دادگاه پیش از رسیدگی به دعوای مهریه نسبت به اعسار زوجه رسیدگی و حکم صادر می نماید و اگر زوجه معسر شناخته شود از پرداخت هزینه دادرسی به صورت موقت معاف می گردد. زوجه یا وکیل وی می بایست مستندات لازم از جمله سند ازدواج یا هر سند دیگری که مهریه در آن ذکر شده باشد را به دادخواست خود ضمیمه و به دادگاه ارائه نمایند.

2) رسیدگی در دادگاه:

پس از ثبت دادخواست پرونده با خواسته زیر یک میلیارد ریال به دادگاه صلح و مازاد بر آن به دادگاه خانواده مربوطه ارجاع می گردد و دفتر دادگاه نسبت به بررسی شرایط شکلی دادخواست اقدام و پس از احراز صحت آن با دستور ریاست شعبه وقت رسیدگی تعیین و طرفین به دادرسی دعوت و در وقت مقرر جلسه دادگاه تشکیل و اظهارات طرفین استماع و اسناد و مدارک و دلایل بررسی می گردد. پس از ان دادگاه در صورت عدم نیاز ادامه روند رسیدگی نسبت به صدور رای اقدام می نماید. اگر پرونده در دادگاه صلح رسیدگی شود اگر خواسته کمتر از نصف یک میلیارد ریال باشد رای قطعی و اگر پرونده در دادگاه رسیدگی شود با عنایت به این امر که خواسته مازاد بر یک میلیارد ریال است، در هر صورت قابل تجدیدنظر می باشد.

3 اجرای حکم:

پس از صدور و قطعیت حکم (در صورت محکومیت زوج) چه در دادگاه بدوی و چه تجدیدنظر، با درخواست محکوم له اجرائیه صادر و به مرد ابلاغ می گردد. زوج می بایست ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ مفاد دادنامه را اجرا نماید. همچنین زوج می تواند ظرف مهلت یک ماه از تاریخ ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود نسبت به درخواست اعسار و تقسیط محکوم به بدون اخذ تامین و کفیل یا وثیقه معتبر، اقدام نماید. پس از پایان مهلت اجرا و عدم اجرا توسط محکوم علیه زوجه نسبت به درخواست تشکیل پرونده اجرایی از دادگاه بدوی اقدام و با دستور دادگاه بدوی و با ارائه مدارک مورد نیاز از جانب دفتر شعبه، واحد اجرای احکام مدنی نسبت به تشکیل پرونده اجرایی اقدام و در نوبت مقرر نسبت به انجام تشریفات قانونی از جمله انجام استعلامات سه گانه (عندالزوم) از اداره ثبت اسناد و املاک، پلیش راهور، بانک مرکزی و یا هرگونه استعلام لازم دیگر، توقیف اموال، مزایده و فروش اموال و … اقدامات لازم صورت می پذیرد.

مراحل اجرای مهریه از طریق اجرای ثبت

اجرای مهریه از طریق اداره اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا یا همان اجرای ثبت که در تهران به اداره پنجم اجرای اسناد معروف می باشد دارای محاسن و معایبی می باشد که مصلحت اقدام از این طریق بسته به شرایطی دارد که پس از تبیین مراحل اجرای مهریه از طریق ثبت به آن اشاره می کنیم. 

1) مراجعه به دفتر ازدواج:

در این روش زوجه یا وکیل وی با در دست داشتن مدارک لازم از جمله سند نکاحیه و مدارک شناسایی به دفتر ازدواجی که سند ازدواج را تنظیم و صادر نموده است مراجعه و درخواست صدور اجرائیه می نماید. دفتر ازدواج مربوطه نیز پس از صدور اجرائیه تقاضا نامه و اجرائیه را برای اداره مربوطه اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا آن شهر یا شهرستان ارسال می نماید و روگرفت آن را به متقاضی تحویل می دهد.

2) ابلاغ پیامک تشکیل پرونده:

پس از مدتی حدود 15 روز تا یک ماه اداره اجرا نسبت به تشکیل پرونده اجرایی اقدام و پرونده را به یکی از کارشناسان مشغول به فعالیت در آن اداره ارجاع می نماید. در این هنگام پیامک تشکیل پرونده برای زوجه ارسال می گردد

3) اخذ نوبت الکترونیک:

زوجه یا وکیل وی با شماره پرونده ای که در پیامک درج گردیده به سامانه نوبت دهی http://217.11.27.76:5056 مراجعه و نسبت به اخد نوبت الکترونیک از اداره اجرا اقدام می نماید. این نوبت بسته به تراکم پرونده های اداره اجرای مربوطه می تواند از چند روز تا چند هفته متغیر باشد.

4) مراجعه حضوری به اجرای ثبت:

سپس زوجه یا وکیل وی در روز و ساعت مقرر به کارشناس پرونده خویش مراجعه نموده و پرونده تحت اقدام قرار گرفته و اجرائیه ابلاغ و همزمان درخواست استعلامات لازم نیز به کارشناس ارائه می گردد و کارشناس در اولین فرصت نسبت به ارسال الکترونیک نامه های استعلام به مراجع مربوطه از جمله اداره ثبت اسناد و املاک، پلیس راهور، بانک مرکزی و … اقدام می نماید. لازم به ذکر است که دفتر ازدواج نیز همزمان با صدور اجرائیه برگه ای را ارائه می نماید که در آن زوجه یا وکیل وی می توانند اموال زوج را معرفی و در خواست توقیف اموال را بنمایند.

5) درخواست توقیف اموال:

پس از وصول پاسخ های استعلامات انجام شده اگر اموال از زوج کشف گردید و مرجع صادر کننده پاسخ استعلام وجود اموال به نام و در مالکیت مرد را تائید و احراز نمود زوجه می تواند از کارشناس پرونده خویش درخواست نماید که با اعلام به مراجع ذیربط اموال توقیف گردد. لازم به ذکر است که اگر زوجه در زمان درخواست استعلام مشخصات اموال زوح را به اداره اجرا معرفی نماید به عنوان مثال پلاک ثبتی ملک و یا پلاک خودرو را اعلام نماید، اداره اجرا به مرجع ذیربط دستور می دهد که اگر مال مورد اعلام به نام زوج باشد سریعاً توقیف گردد. در توقیف خودرو دو نوع سندی و فیزیکی قابل انجام می باشد که در اغلب موارد هر دو همزمان به پلیس راهور اعلام می گردد. پیگیری اقدام مراجع قانونی توقیف کننده با دریافت نامه توقیف از کارشناس پرونده و مراجعه حضوری به مرجع توقیف کننده نیز امکان پذیر می باشد. پس از انجام موارد فوق متعاقباً متقاضی نسبت به اخذ نوبت جدید اقدام و در موعد مقرر وصول پاسخ استعلامات را پیگیری می نماید.

6) درخواست مزایده و فروش اموال:

در مراجعه بعدی در زمان مقرر زوجه یا وکیل وی پیگیری می نمایند که آیا نتیجه استعلام ها واصل گردیده یا خیر و آیا اموالی از زوج توقیف گردیده یا نگردیده است. در صورتی که اموالی از زوج شناسایی و مورد توقیف قرار گیرد و زوج در موعد مقرر قانونی نسبت به اجرای مفاد اجرائیه اقدام ننموده باشد، زوجه می تواند درخواست کارشناسی و قیمت گذاری و مزایده و فروش اموال زوج را بنماید.

برای انتخاب بهترین روش و مناسب ترین اقدام و ارائه راه کارهای ایجاد نتیجه مطلوب در کمترین زمان ممکن، حتما با وکلای خبره و متخصص ما در دپارتمان خانواده گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان مشورت نمائید.

جهت ملاحظه بهترین و سریع ترین روش به اجرا گذاشتن مهریه به این لینک مراجعه نمائید.

جهت کسب اطلاعات در خصوص معافیت از پرداخت نیم عشر اجرایی مهریه به این لینک مراجعه نمائید.

جهت کسب اطلاعات و ملاحظه صفر تا صد مهریه به این لینک مراجعه نمائید.

جهت کسب اطلاعات در این خصوص که نیم عشر مهریه چه زمانی باید پرداخت گردد به این لینک مراجعه نمائید.

جهت ملاحظه بررسی اصلاحیه آیین نامه اجرایی مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا مصوب 1403/10/23 به این لینک مراجعه نمائید.

آدرس

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

تهران، میدان ونک، خیابان نهم گاندی، پلاک 5، واحد 9

تلفن

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

86081597-021 و 86085332-021

تصویر تارا دشتبان

تارا دشتبان

وکیل پایه یک دادگستری
متخصص دعاوی خانوادگی و مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه
بیش از 15 سال سابقه وکالت تخصصی دادگستری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *