خانواده

معافیت از پرداخت نیم عشر اجرایی مهریه در سال 1404

تعریف نیم عشر اجرایی مهریه:

نیم عشر اجرایی مهریه به مبلغی گفته می‌شود که زن برای به اجرا گذاشتن مهریه خود باید به عنوان هزینه اجرای مهریه و انجام مراحل و تشریفات آن از جمله ابلاغ اجرائیه، توقیف اموال، مزایده و فروش اموال و … در حق اداره پنج اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا یا همان اداره ثبت اسناد و املاک پرداخت کند. این مبلغ به نوعی به عنوان هزینه اداری برای پیگیری اجرای مهریه و توقیف اموال و سایر اقدامات اجرایی در نظر گرفته می‌شود.

در واقع، نیم عشر اجرایی معادل 5 درصد از مجموع بدهی است که در درخواست اجرا ذکر شده. به عبارت دیگر، اگر مهریه‌ای که باید از مرد مطالبه شود مبلغ مشخصی داشته باشد، زن باید 5 درصد از این مبلغ را به عنوان هزینه اجرا به اداره ثبت یا دادگاه پرداخت نماید. یعنی اگر مقدار مهریه‌ای که باید از مرد گرفته شود، به طور مثال یک میلیارد تومان باشد، نیم عشر اجرایی معادل پنجاه میلیون تومان خواهد بود.

شرایط معافیت از پرداخت نیم عشر هزینه اجرای مهریه در سال 1403

در سال 1404 با توجه به اتمام و پایان اعتبار قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی … و تغییر رویه ای که از نیمه دوم سال 1403 ایجاد گردیده است، پس از ابلاغ اجرائیه و تشکیل پرونده در اداره پنجم اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا، پرونده اجرایی مشمول پرداخت حقوق اجرایی خواهد بود و اعمال ماده 98 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و معافیت از پرداخت حقوق دولتی صرفاً در موارد ختم پرونده و عدم وصول طلب امکانپذیر است.

اگر بخواهیم دقیق تر توضیح دهیم باید بگوییم که در بند ب ماده 113 قانون برنامه توسعه ششم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ذکر گردیده بود که مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجراء از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء می‌شوند. ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید. و در تبصره ۲ این ماده بیان گردیده بود که چنانچه متعهد سند لازم‌الاجراء، ظرف مدت بیست روز نسبت به انجام تعهد خود یا جلب رضایت متعهدٌله سند اقدام نماید، از پرداخت هزینه‌های اجرائی معاف خواهد بود و در کنار آن مطابق با ماده ماده 98 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت چنانچه زوجه پس از صدور اجراییه در خصوص وصول مهریه و لازم الاجراء شدن (اعم از اجراییه اسناد رسمی و آراء محاکم و مراجع قضائی) به هر علت از ادامه عملیات اجرایی منصرف شود از پرداخت نیم عشر دولتی معاف خواهد بود.

اکنون با توجه با پایان اعتبار قانون برنامه توسعه ششم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و تفسیر جدید از ماده 98 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و بنابر دستور ریاست اداره پنج اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا، معافیت از پرداخت نیم عشر اجرایی صرفاً در مواردی است که طلب وصول نگردیده باشد و پرونده بطور کامل مختومه گردد. پیش از این متقاضی تشکیل پرونده اجرایی (که در خصوص مطالبه طلب مهریه زوجه بوده است) می توانست در حین باز بودن پرونده نسبت به درخواست رفع توقیف و بازداشت موردی (اعم از حساب بانکی، ملک، خودرو و …) و همچنین رفع ممنوع الخروجی بدون بستن و مختومه نمودن پرونده اقدام نموده و مجدد نیز می توانست نسبت به درخواست توقیف مجدد و یا ممنوع الخروج نمودن زوج اقدام نماید. اکنون و با توجه به رویه جدید درخواست رفع توقیف به صورت اختصاصی و موردی فقط در صورتی ممکن است که نیم عشر و حقوق دولتی پرداخت گردد و رفع توقیف بدون پرداخت حق اجرا، فقط به صورت کلی و همزمان با درخواست ختم پرونده و با شرط عدم وصول طلب امکانپذیر می باشد.

برای انتخاب بهترین روش و مناسب ترین اقدام و ارائه راه کارهای ایجاد نتیجه مطلوب در کمترین زمان ممکن، حتما با وکلای خبره و متخصص ما در دپارتمان خانواده گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان مشورت نمائید.

آدرس

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

تهران، میدان ونک، خیابان نهم گاندی، پلاک 5، واحد 9

تلفن

گروه وکلا و مشاورین حقوقی میزان

86081597-021 و 86085332-021

تصویر تارا دشتبان

تارا دشتبان

وکیل پایه یک دادگستری
متخصص دعاوی خانوادگی و مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه
بیش از 15 سال سابقه وکالت تخصصی دادگستری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *